„Výrok týdne“ Tajného učitele: Řešením by byla generální stávka

sobota 11. března 2017 ·

Téma nízkých platů učitelů je dlouhodobě podstatnou součástí všech diskusí o školství, pochopitelně i diskusí na České škole. A přidávají se i další důvody nespokojenosti učitelů: Každý jejich práci rozumí a mluví do ní, každý ji kritizuje, ministerstvo s nimi nekomunikuje, neustále se připravují, realizují a odvolávají nějaké změny, názory pedagogů z terénu málokoho zajímají, je to chaos, chybí koncepce... Mohou s tím udělat něco sami učitelé. V tomto kontextu mluví Tajný učitel o potřebě „generální stávky“. V diskusi k textu Marka Adlera „Chybí tisíce učitelů. Média i ministerstvo školství problém podceňují“.

Tajný učitel píše:

Ministerstvo platy na potřebnou úroveň nenavýší i kdyby chtělo. Nemá páky na Babiše. Řešením by byla generální stávka, po vzoru lékařů či řidičů autobusů. To by bylo slovo do politické pranice. Stávka ale nebude; definitivy, svý jistý, děti jako rukojmí apod. Takže co? Takže nic. Třeba, až jednou přijde na řadu nucená domácí škola, popřípadě 50 plus km dojíždění, protože jednoduše nebude, kdo by učil, něco se stane. Je potřeba z toho udělat mediální a volební třesk.

10 komentářů:

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
11. března 2017 v 7:30  

Včera bylo pozdě. Ted nepotřebujeme komoru. Ted potřebujeme vyhnat Dobšíkovy jakoodbory a vytvořit nové skutečné. A přestat být připo**aní!!!

Petr řekl(a)...
11. března 2017 v 7:34  

Fakt jsem se rozesmál :-) :-)

"Řešením by byla generální stávka, po vzoru lékařů či řidičů autobusů."
Generální stávka učitelů, to je absurdní a absolutně nereálné. Stále se najde velká část kantorů, kteří jsou vděční za to, že mohou chodit do školy učit a tak si přivydělat například k mrzkému důchodu.

"...protože jednoduše nebude, kdo by učil,"
Ani z toho nemám strach, stále se najdou kantoři, kteří budou chtít učit i za menší peníze.

Otázkou je, jaká pak bude třeba kvalita výuky, jaký podíl bude v budoucnu soukromých škol, kdo bude mít na školné a kdo ne.

Je jasná věc, že věkový průměr učitelstva v republice se stále zvyšuje a pokud ad absurdum budou jednou učit samí důchodci, tak si nikdo na platy stěžovat nebude :-) :-)

Petr (důchodce)

Unknown řekl(a)...
11. března 2017 v 9:21  

Ta měla být dávno. Ale učitelé se nikdy nedomluví. Každý typ školy má jiná specifika.
Hlavně učitelky vydělávajících manželů, které se starají o děti a kterým o peníze ani nejde. Pro ně je důležité být doma co nejdřív a pokecat si s kolegyněmi. Ty do stávky nikdy nepůjdou.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
11. března 2017 v 10:53  

Prvním stávkokazem bude hádejte kdo? No přece Tajný.

Pavel Doležel řekl(a)...
11. března 2017 v 13:29  

Nemyslím si, že stávka je obecně správný způsob jednání. Pokud člověk učí proto, že ho to baví, pak se smiřuje i s tím finančním ohodnocením. Pokud chce více peněz, musí holt jít pracovat jinam. Stávkou se ještě nikdy ničí hodnota na trhu práce nezvýšila.

Tajnej, když jsou tak chytrej, jdou pracovat do komerční sféry. Vydržel by 14 dní, vědí?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
11. března 2017 v 13:34  

http://ekonomika.idnes.cz/rust-platu-cesko-slovaci-polaci-nemci-d8a-/ekonomika.aspx?c=A170310_203622_ekonomika_och

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
11. března 2017 v 13:36  

"Stávkou se ještě nikdy ničí hodnota na trhu práce nezvýšila.

Nevím jak na trhu, ale výplatních páskách ano...

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
11. března 2017 v 17:22  

Jen asi tak od roku 1990 tady máme kapitalismus. A kapitalista sám od sebe platy zvyšovat nebude. Proč by to asi dělal? O platy si musíme říct. To jsme už zkoušeli a nic. Takže zbývá jediné. Stávka!!! Nebo znáte nějakou jinou možnou cestu?

poste.restante řekl(a)...
11. března 2017 v 18:04  

Pokud člověk učí proto, že ho to baví, pak se smiřuje i s tím finančním ohodnocením. Pokud chce více peněz, musí holt jít pracovat jinam.
Každý má jen takové postavení, jaké si dokáže vylobovat nebo vybojovat.

Na volném trhu může kvalifikovaný pracovník pohrozit svým odchodem, nebo skutečně odejít. Moudrý podnikatel se takovým extrémním situacím snaží předcházet. Pochopitelně má k tomu své limity určené prosperitou firmy. To zase chápou soudné odbory i zaměstnanci samotní. (Občasné excesy obou stran teď neřeším, jde mi o princip.)

Jenže ve státním sektoru tento způsob vyjednávání zjevně nefunguje.
O platy lékařů se stát také začal zajímat až v okamžiku, kdy sáhli k nátlakovým akcím. O výši platu konkrétního učitele navíc nerozhoduje "cena" kterou má pro svého zaměstnavatele, ale shůry stanovené tabulky. Dokonce ani samotný ředitel v podstatě nemůže nijak významně ovlivnit výši odměny, aniž by tak učinil na úkor ostatních.

Tristní je, že k nátlakovým akcím teď nejspíš skutečně nedojde.
Šanci na úspěch by čistě teoreticky měla, kdyby se učitelům podařilo na svou stranu získat veřejnost. Jenže učitelé přece dostali "přidáno". A čeká je "kariérní řád", tak co by ještě chtěli... (Navíc už tak nic nedělají, mají samé prázdniny,...)
Navíc by taková akce byla dávána do souvislosti s blížícími se volbami.

Mne práce učitele baví a docela mi vadí, že mám na výběr pouze z možností být "užitečným idiotem" nebo odejít do komerční sféry.

poste.restante řekl(a)...
11. března 2017 v 18:49  
Tento komentář byl odstraněn autorem.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.