Ministryně Kateřina Valachová ke Dni učitelů

úterý 28. března 2017 ·

Vážené a milé paní učitelky, páni učitelé, přeji Vám hezký dnešní svátek. Je to 425 let od narození Jana Amose Komenského, ale vlastně se toho tolik nezměnilo. Učitel je pro žáka nepostradatelný, aby byl úspěšný ve škole i v životě. Děti chtějí, aby je učení bavilo.


Kateřina Valachová (twitter.com)
Všichni si přejí mít inspirující učitele, na které si vzpomenou ne při řešení rovnice, ale ve zlomových okamžicích života. Také pořád platí magický trojúhelník: učitel, žák a rodič. I to, jak je to nesnadný úkol, aby to byl tah na jednu branku a nikoli nerespektování, nedůvěra, obavy, či dokonce strach jeden z druhého.

Učitel „nespasí“ duši, srdce a hlavu žáka sám. Potřebuje k tomu vedení školy, partnerství rodičů, podporu vzdělávacího systému, spravedlivé financování škol a profesní podporu.

Vážím si Vás všech – učitelek i učitelů, kteří učili a stále učí, i když podmínky jejich práce nejsou stoprocentní. Vážím si také toho, že když se mnou mluvíte, mluvíte o dětech, o tom, jak zlepšit jejich vzdělávání, ne o svých pracovních podmínkách. Troufám si říci, že to není v dnešním světě samozřejmost.

Dovolte mi, abych vám všem - učitelkám a učitelům od mateřských škol až po školy vysoké - u příležitosti Dne učitelů ještě jednou vyjádřila obrovský respekt, popřála pevné zdraví a hodně sil do další práce a slíbila, že budu dále pokračovat v úsilí o to, aby Vaše pracovní podmínky byly co nejlepší, měli jste co nejvíce času na učení dětí a trápilo Vás co nejméně papírů.

8 komentářů:

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
28. března 2017 v 8:48  

Mám jen jako vždy sarkastickou poznámku. Kolik papírů za Vašeho ministrování ubylo? Máte nějaké konkrétní příklady?

mirek vaněk řekl(a)...
28. března 2017 v 9:52  

Děkujeme za přání.
Doufáme že se dožijeme i nějakých pozitivních změn.

Tomáš Barták řekl(a)...
28. března 2017 v 10:22  

ale vlastně se toho tolik nezměnilo

Učitel je pořád na chvostu ve společnosti.

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
28. března 2017 v 11:23  

Někdy mám pocit, že i na konci řetězce, jako lovná zvěř aještě k tomu škodná.....

PP řekl(a)...
28. března 2017 v 13:12  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
vstek řekl(a)...
28. března 2017 v 15:00  

Tomu se říká otáčet nožem v ráně.

tyrjir řekl(a)...
29. března 2017 v 1:36  

Povýšeně povrchní fráze neodrážející problémy českého školství a dopady reálného jednání paní ministryně.

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
29. března 2017 v 8:49  

Tak jsem si našel projevy Zdeňka Nejedlého k učitelstvu, žactvu, hochům a děvčatům. Úžasné čtení. Snaha vetřít se se svojí ideologií do duší dětí, mnohdy až úsměvná. A ty nic neříkající bláboly, jak obsáhlými kecy neříct vůbec nic.
No ještě že je to z doby dávno minulé a že dnes již nic takového číst, ani poslouchat nemusíme. Dnes máme naštěstí svobodu a demokracii a ve vedení státu opravdové odborníky, kteří rozumí svému oboru a vedou nás uspěšně vpřed ke světlým zítřkům...... jéžišmarjá co to píšu. No prostě Kde zítra již znamená včera, nebo tak nějak...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.