Absolventy IT a technických oborů loví firmy už na školách. Absloventi filozofie se často musí spokojit s nižší pozicí v administrativě

úterý 21. března 2017 ·

Letošní absolventi mohou být podstatně vybíravější než jejich starší spolužáci, kteří končili studium před dvěma nebo třemi lety. Nezaměstnanost čerstvých absolventů vysokých škol je takřka nulová. Dlouhodobě nezaměstnáni ale nezůstávají ani středoškoláci. „Počet volných pracovních míst odhadujeme na 180 tisíc, z toho je čtvrtina určena čerstvým absolventům. Ve srovnání s předchozími lety jde o obrovský nárůst,“ říká v reportáži Lidových novin analytik Jobs.cz Tomáš Dombrovský.

Radana Kolčavová (vutbr.cz)
Nejvíc podle něj chybí „ajťáci“ a technici. Relativně dobře se uplatní i ekonomové a absolventi filozofických a jiných humanitních fakult. Ti musejí ale častěji vzít zavděk prací, která jejich vzdělání tak úplně neodpovídá. „Svou kariéru začínají v administrativě, call centrech nebo jako obchodníci. Získají praxi a skrze ni profilují svou další kariéru,“ říká Dombrovský.

Obecně se nejvyšší nabízená mzda pro vysokoškoláka (nikoli jen čerstvého absolventa) technického směru pohybuje mezi třiceti a čtyřiceti tisíci korun hrubého měsíčně v závislosti na regionu. „Čerství absolventi IT oborů mají jednoznačně vyšší nástupní platy než jejich spolužáci z jiných oborů. Průměrný nástupní plat absolventa Fakulty informačních technologií byl podle posledních zjištění 32 734 korun, což je o téměř deset tisíc více než průměrný plat ostatních absolventů VUT. Plat dva roky po absolutoriu pak u IT pracovníků v průměru přesahuje 40 tisíc,“ uvedla Radana Kolčavová, tisková mluvčí brněnského VUT.

Poptávka je i po učitelích a provozních pracovnících ve školství. Chybějí zejména ti, kteří díky vystudovanému oboru snáze nacházejí uplatnění mimo školství: informatici, učitelé jazyků a odborných technických předmětů. Bez problémů najdou práci také absolventi učitelství pro první stupeň.

Zájem je nejen o absolventy vysokých škol, ale také o středoškoláky s maturitou a vyučené. Počty pracovních nabídek určených kvalifikovaným řemeslníkům některých oborů meziročně stouply o desítky procent.

Překvapivě slušnou pozici na pracovním trhu mohou mít gymnazisté nepokračující ve vysokoškolském studiu. Díky všeobecnému přehledu a aspoň základní znalosti minimálně dvou světových jazyků jsou poměrně flexibilní a leckdy obsazují podobné pozice jako vysokoškoláci z humanitních a ekonomických fakult.


Celý text naleznete v dnešním vydání |Lidových novin

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
23. března 2017 v 10:26  

tenhle skvělý život ve virtuální realitě brzy skončí milé děti

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.