Ústavní soud se zastal vyhozené učitelky. Důležitá je praxe, nejen vzdělání, tvrdí

středa 22. února 2017 ·

Ústavní soud rozhodl ve prospěch učitelky, která dostala výpověď kvůli údajně nedostatečné odborné kvalifikaci. Deset let přitom učila matematiku a další předměty na druhém stupni základní školy v Náměšti nad Oslavou. Před sedmi lety dostala výpověď, proti které se neúspěšně bránila u Okresního soudu v Třebíči. Informuje server iDNES.cz.

Žena vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze, ještě před tím získala v Brně pedagogické minimum. Podle původního rozsudku ovšem doplňkové pedagogické vzdělání nenavazovalo na vysokoškolskou kvalifikaci, kterou v té době žena ještě neměla, ale doplňovalo její středoškolské vzdělání na střední hotelové škole. Získala tak podle zrušeného verdiktu jen odbornost pro vyučování na učňovských školách a odborných učilištích.

Podle ústavních soudců ale není možné vykládat tehdy platnou vyhlášku natolik přísně. Důležité je to, že učitelka prokázala absolvování zkoušek z pedagogiky a psychologie.

Soud poukázal také na význam dlouholeté praxe. „S postupem času jsou ve většině profesí teoretické poznatky nutně zatlačovány do pozadí praktickými zkušenostmi, osvědčujícími schopnost tvořivého uplatnění takových poznatků. To se pochopitelně týká i školství, kdy se skutečné pedagogické schopnosti získávají až praxí a zkušenostmi,“ rozhodli soudci.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.