„Tarify jsou zcela mrzké“, říká ministryně školství. Chce, aby základní platy učitelů stouply o 7%

pondělí 27. února 2017 ·

Základní plat učitelů má v příštím roce plošně stoupnout o sedm procent. Návrh ministryně školství Kateřiny Valachové podporují koaliční lidovci i pravicová opozice. Ministr financí Andrej Babiš chce ještě jednat o parametrech růstu platů. Pokud třeba pedagog s deseti lety praxe pobírá kolem 20 tisíc hrubého, v případě plošného zvýšení tarifních platů učitelů o sedm procent by od příštího roku vzrostl jeho plat o 1400 korun hrubého příjmu. Informovala Česká televize.


Kateřina Valachová (twitter.com)
Celkem chce Valachová pro příští rok vyjednat zvýšení objemu platů pro pedagogy o 10 procent. „Bude se to pohybovat zhruba sedm plus tři. To znamená zhruba zase tři čtvrtiny do tarifu, protože tarify jsou zcela mrzké. Máme nejhorší tarify jako učitelé proti lékařům, proti policistům,“ vypočítává ministryně. Tři procenta by šla tedy do odměn a prémií.

Takové zvýšení objemu platů učitelů by vyšlo podle ministerstva školství na sedm miliard ročně. Ministr financí Andrej Babiš podporuje cestu procentuálního navýšení u vybraných profesí, které vláda označí za prioritní. „A tam učitelé spadají,“ řekl pro Českou televizi Babiš.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
27. února 2017 v 9:14  

Sama neumí počítat. Pořád mele o 130 %, ale tímto tempem jí to nepůjde.
Ona myslí, že když přidá tři roky po sobě po 10 procentech, bude mít učitel v roce 2020 nebo kdy to slibuje 130%. Z matematiky kombinované s občanskou výchovou by asi pěknou známku neměla. NEMYSLÍ!

Eva Adamová řekl(a)...
27. února 2017 v 9:59  

Především paní ministryně zapomíná na to, že platy pravděpodobně porostou i jinde a tudíž poroste i průměrná mzda. Taky se může stát, že se s jejími plánovanými navýšeními budeme průměrné mzdy sotva zuby nehty držet.

Eva Adamová řekl(a)...
28. února 2017 v 15:04  

Teď jsem si přečetla, že Lázně Luhačovice zvyšují všem svým zaměstnancům platy o
10 % a asi nebudou jediní. Jak říkám, budeme rádi, když se průměrné mzdy budeme zuby nehty držet.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.