Pokladní v Lidlu bere víc než učitelka. A učitelky uvažují o kariéře pokladní

pondělí 27. února 2017 ·

„Tento týden vyšlo najevo, že zdravotní sestru a učitelku se svou výplatou přeskočí pokladní z obchodního řetězce. Česká republika dokonce vypadne ze skupiny vyspělých zemí mezi ty, které se teprve rozvíjejí. A na vině jsou právě nízké výplaty. Přitom ekonomika šlape a nezaměstnanost je na rekordně nízké úrovni. Takže jak je to možné?,“ uvedla Nora Fridrichová reportáž pořadu ČT 168 hodin mimo jiné i o platech učitelů.


„Já učím teďka druhý rok. Nástupní plat jsem měla
21 000. A teď vlastně, když se zvedalo o 5, 6 % plat, takže to stoupl o necelou tisícikorunu. Takže 22 100 korun asi,“ říká v reportáži učitelka z ostravské základní školy Ivana Dlouhá. Ta později také dodává, že poté, co se na škole dozvěděli o zvyšování platů v Lidlu „někteří říkali, že by hned šli“.

Ekonom Michal Mejstřík v reportáži říká: „Historicky odměňování učitelů je jednou z nejslabších stránek České republiky.“


Celá reportáž je ke stažení zde

21 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
27. února 2017 v 8:49  

Kde byly Nory Fridrichové doteď?

Většina takových jako je ona si v posledních 20 letech do učitelů akorát koply, jak neumějí motivovat. Akorát pořád měli víc než ta pokladní.

Teď už je to do očí bijící, když pokladní v obchodě má víc než učitelka. Přičemž je jasné, že ta pokladní za to nemůže, chyba je jinde.

Michal Komárek řekl(a)...
27. února 2017 v 8:57  

Nepřipadá Vám to jako poněkud nespravedlivé zobecnění? "Většina takových jako je ona"... Když někdo tímto tónem mluví o učitelích, jsou učitelé - oprávněně - rozčilení nebo alespoň "otrávení". O novinářích se to může? Děkuji! Hezký den!

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
27. února 2017 v 9:04  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymni z 21:30 řekl(a)...
27. února 2017 v 9:06  

Nepřipadá, protože většina novinářů tak píše. Vy nás nemusíte a proto se tu teď bráníte. Kdyby to nebyla pravda, nebyla by média posledních dvacet let plná žluče, jací jsme pitomci. Vy děláte "cíťu" JENOM když se učitelé ozvou.

Všimněte si, že slovem většina aspoň připouštím, že jsou i jiní. Kapacity jako Hejný (nebo i novináři ve svých výblitcích) označí učitele všechny a nehnou brvou...


(opraveny chyby)

poste.restante řekl(a)...
27. února 2017 v 10:22  

Nepřipadá, protože článků, kde by novináři učitele chválili, vyzdvihovali význam této profese pro společnost a zastali se učitelů proti útokům a kritikám - takových článků za minulý rok by se na prstech dopočítal.
Když už se někde náhodou pochválí, tak pouze ti "alternativní". Naopak v obyčejných školách učí jen spodina.
A v případě paní Fridrichové - poté co předvedla ona a její tým v kauze Zemanovy návštěvy ve Valticích, bych zvažoval, zda jí ještě podám ruku.

Unknown řekl(a)...
27. února 2017 v 11:24  

ti, co by tam šli,nechť tam jdou.ať získají životní zkušenost mimo školství,
dopředu bych je upozonil na dvě maličkosti,plat měsíčně je za měsíc práce,ovšem do řetězce nechodíte každá den,takže neodpracujete 30 dnů měsičně ale třeba jen 15-20,tomu pak odpovídá plat,v případě pokladních,co neladí s obsahem odeslané pokladny do centra s centrálním počítačem,hradíte ze své kapsy,a do třetice ,průměrna doba zaměstnání v řetězcích je jeden rok

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
27. února 2017 v 11:47  

???

Jana Karvaiová řekl(a)...
27. února 2017 v 13:02  

......přeskočí pokladní z potravinového řetězce.......
Koho sežere ona a kdo sežere ji?

Asi mělo být potravinářského řetězce nebo prodejního. To by bylo lepší

Michal Komárek řekl(a)...
27. února 2017 v 13:13  

Jana Karvaiová

:-)

Převzal jsem to, nevšiml si, opravím.

Díky! Hezký den!

Simona CARCY řekl(a)...
27. února 2017 v 13:40  

Budu se hodně snažit, aby to, co napíšu nevyznělo provokativně, i když asi bude. Významným prvkem, proč selhávají učitelé nejen v příjmech, ale hlavně ve společenském statusu je podle mého také výrazně delší doba, která uplyne mezi měřením práce pokladní a učitele/ky. Pokladní odvádí tržbu několikrát denně, spolupodílí se na regálování zboží, zboží zná a výsledky se kontrolují bezprostředně po výkonu. Učitelé své zboží sice znají taky, ale znalost má sezonní projev (podle toho, kdy zrovna probírají levé přítoky Sázavy), ale hlavně zmetek se pozná až po letech. Manko u pokladní je Damoklovým mečem, který ji natolik pozitivně stresuje, že zvyšuje její odpovědnost při výkonu práce. Neznám Damoklův meč, který by stresoval učitele. Vím, že je to zjednodušující, ale ten časový odstup bere učitelům i tu poslední šanci se bránit a poukázat na realitu v době, která jim je vytýkána.

Tajný Učitel řekl(a)...
27. února 2017 v 14:07  

Ano paní Carcy, já bych žáky testoval čtvrtletně a podle výsledků hodnotil učitele. To by byl panečku Damoklův meč. A váš liebling cermatík by byl taky hezky napapaný a spokojený. Alečo.
Dobrý učitel se pozná po třech měsících. Pokud to nedovedete, jděte na školení ředitelů. Tam vám to vytmaví.

krtek řekl(a)...
27. února 2017 v 16:38  

A - TU - všechny předměty najednou, v jednom týdnu? A co s dětmi, co neuspějí?
---
Čím dál víc mi dělá problémy se udržet a nepsat ve stejném duchu jako Vy.

Tajný Učitel řekl(a)...
27. února 2017 v 19:54  

Ano, najednou a v jednom týdnu, prostě se namísto výuky v hodině udělá testík, nejlépe na pc, a odešle se do cermatího hnízdečka. Říďa má instantní hůl na učitele, čši má hůl na zřizovatele a zřizovatel na ředitele. Všichni jsou spokojeni jak králíčci v pelíšku. Jen žáci se trochu vrtí jak je testy drtí, ale zde je potřeba mít nadhled, kolego. Když se to tak dělá v amerikáii aj pro nás dobré, však. Když neuspějí nastává čas na intervence. Nájezd inspektorů, vyměnit učitele, ředitele, zavřít ten svinčík, poslat Zdeňka čističe.

tyrjir řekl(a)...
28. února 2017 v 1:36  

Kde ještě v EU má pokladní v supermarketu víc než učitel?

Unknown řekl(a)...
28. února 2017 v 7:49  

učitelé by měli po letech ve školství dostat povinně rok neplaceného volna a pracovat v soukromé sféře,vrátili by se do reality a přestali uvažovat jako děti

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
28. února 2017 v 7:58  

Nebo jít na rok do důchodu, že? To se pak kecá.

krtek řekl(a)...
28. února 2017 v 7:58  

Furt Vám tam ještě chybí, co s dětmi, co to neudělají. Ale ono je to úplně jedno, protože si jen potřebujete ulevit. Ostatně já taky. I když jsou k tomu určené jiné prostory.

Unknown řekl(a)...
28. února 2017 v 8:18  

-"testíkování" na vyspělém západě ,kam jsme se chtěli v 89 tak nadšeně vrátit,po 5. tř. testíky,rozřazení do tříd dle výsledků,jedničkáři,trojkaři,pětkaři,učitelé učící v těchto třídách dostanou osnovy,jaký objem mají naučit.po roce testování,jehož výsledkem je hodnocení učitele:udělal z jedničkářů trojkaře odeberem prachy,udělal z nich pětkaře vyhazov,udělal z pětkařů jedničkáře,peníze navrch,kariérní vzlet,žáci na další rok znovu přerozděleni nebo opakování ročníku ,na konci 9. třídy závěrečné zkoušky,a teď upřímně dámy a pánové dovedete si tu představit u nás ?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
28. února 2017 v 9:46  

Kde to tak přesně je. Dejte odkaz na nějaký zdroj, rád si počtu.

Eva Adamová řekl(a)...
28. února 2017 v 15:00  

ČŠI má hůl na zřizovatele? Kde jste na takovou blbinu Tajný přišel?

Unknown řekl(a)...
28. února 2017 v 23:55  

tak to funguje ve švajcu,v zemi na prvním místě v konkurenceschopnosi ve světě,žádný euromultikulti pidloviny,ale totalita,brutalita,žijí ti nešťastníci bez pravdy a lásky,něco za něco , tak to v životě chodí,nezažijou tam žádnou srandu jako my u nás,furt se jen učí a pak furt makají,s takovou se do té vyspělé moderní evropy nikdy nedostanou

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.