Státní příspěvky na platy chův mají zpoždění. Na peníze marně čekají například v Havířově

neděle 19. února 2017 ·

Na dvou pobočkách havířovské mateřské školy Lípová v současnosti působí dvě chůvy. Příspěvek na jejich platy, který slíbilo ministerstvo školství, ale muselo vedení mateřinky shánět jinde. Nakonec pomohla radnice, která přispěla na mzdy od září do prosince. Peníze ale chybí od začátku nového roku. Informuje Český rozhlas.

„Máme únor a samozřejmě se nacházíme ve stejné situaci, protože leden už jsme museli zaplatit ze svých zdrojů, to znamená ze školného. Únor musíme zaplatit a kde najít ty peníze? Pokud v únoru ty peníze nedostaneme, budeme muset opět požádat město o pomoc. Ze školného už to nelze platit, protože tyto peníze budeme potřebovat na jiné účely,“ říká ředitelka Mateřské školy Lípová Blanka Gelnarová.

Podobné problémy řeší i další mateřinky. Ministerstvo školství ale ujišťuje, že příspěvek dostanou. Za zpožděním je údajně množství žádostí, kterých je víc než 3300, každoroční potíže s proplácením některých položek na přelomu roku i zdlouhavý převod peněz na kraje.


Celý text a reportáž ke stažení naleznete zde

1 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
19. února 2017 v 9:41  

Zřejmě se jedná o peníze ze šablon. Ano, částečně je na vině i ministerstvo, které povolilo začít s realizací projektu měsíc před podáním žádosti:o, ale neházela bych to jen na něj. Další problém je totiž v tom, že na školách a ve školkách nemají se způsobem financování projektů žádné zkušenosti a nemám-li zkušenosti je dobré se s někým poradit a nehrnout se do blbostí bezhlavě. Na naší škole jsme projekt podávali v červenci, realizovat jsme začali až po schválení žádosti v listopadu a peníze jsme do konce kalendářního roku na účtu kupodivu měli, takže nemáme žádný problém.

A podle mých informací se do problému dostaly hlavně školy, které začaly horempádem 1. září, žádost podaly na konci září a ještě ji zkonily, takže ji musely podat znovu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.