Julie Hrstková: Maturita z počtů znalosti nezajistí

úterý 21. února 2017 ·

"Matematika je krásná věda. Když se člověku otevře, je to stejný zážitek jako třeba hudba, dobré jídlo nebo radost z pohybu. Matematika ve školním podání ovšem velice často představuje peklo na zemi, které spočívá v drcení se vzorečků bez souvislostí s reálným světem. Nutno říci, že povinná maturita z matematiky nezvýší schopnost užívat matematiku v reálném životě," píše Julie Hrstková v komentáři Hospodářských novin.


Julie Hrstková (repro ČT)
Povinnou maturitu z matematiky její příznivci obhajují tím, že strukturuje a buduje myšlení. To je samozřejmě pravda – ve chvíli, kdy je matematika ve školách podávána tak, aby k onomu budování myšlení přispívala. Nikoliv když slouží – slovy uznávaného matematika a tvůrce speciální výukové metody profesora Milana Hejného – jako intelektuální kladivo na děcka. Druhým, značně technicistním argumentem je, že co je povinné, to je důležité. Tady se ovšem nikdo nezabývá tím, jestli to, co je povinné, je vskutku důležité pro poznání světa. Tedy pro to, k čemu skutečně matematika slouží a čemu výrazně napomáhá.

Maturita z matematiky by měla být posledním krokem, který „jen“ zkontroluje znalosti studentů a vazbu toho, co se naučili, na svět a na přemýšlení o něm, tedy na skutečnou matematickou gramotnost. Potom by měla smysl – u gymnázií, středních škol a vlastně i učilišť. Ve chvíli, kdy jde o exhibici politiků, je úplně jedno, jestli začne platit v roce 2021 na gymnáziích a na odborných školách o rok později, nebo současně. Praktický smysl tím vskutku nezíská.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Pavel Doležel řekl(a)...
22. února 2017 v 12:30  

Jedni kritizují povinnou maturitu z matematiky, že je příliš náročná a vyfiltruje z VŠ vzdělávání příliš velkou část populace. Někdo zase kritizuje, že naučení se pár vzorečků nepomůže schopnosti aplikovat matematiku na reálné situace, o což by nám údajně mělo jít.

Tyto dvě kritiky jdou přímo proti sobě. Čím více nebude maturita z matematiky paradoií na kritické myšlení, tím větší část populace u ní neuspěje. Bohužel. Možná by stálo za to, si konečně přiznat pravdu. A není to tím, že by se učitelé zhoršili, nebo děti zblbly, nebo byly jiné, než předchozí generace. Bylo to tak vždy a bude to tak vždy. Část populace prostě nemá dostatečné vybavení k provádění složitějších abstraktních operací, viz kupříkladu TU.

poste.restante řekl(a)...
22. února 2017 v 15:24  

Ve chvíli, kdy jde o exhibici politiků, je úplně jedno, jestli začne (maturita z Mat) platit v roce 2021 na gymnáziích a na odborných školách o rok později, nebo současně.

A bohužel o nic jiného, nežli o exhibici politiků v posledních 25 letech nešlo.


(Většinou, abych těm asi dvěma ministrům školství nekřivdil.)
Kdyby jim totiž skutečně šlo o věc, tedy o žáky a vzdělávací systém, tak si poradce neshánějí v neziskovkách, ale mezi učiteli.
Dříve, nežli spustí "reformy" toho, co je ráno napadlo při kafi, (nebo vyměšování), tak by připravili pilotní projekty, jejichž výsledky řádně vyhodnotí. :-(

Anebo se těch učitelů alespoň jdou zeptat.

Nebo aspoň čtou diskuse na učitelských fórech. :-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.