Elektronická verze závěrečných zkoušek učňů je zatím nepoužitelná. I přes připomínky učitelů se nic nemění

středa 15. února 2017 ·

Již druhým rokem se ověřuje elektronická verze závěrečných zkoušek na učňovských oborech, která by měla být od roku 2018 uvedena do provozu. „Zatím jsou tyto zkoušky v takovém stavu, že je žáci nejsou schopni zvládnout. V pilotní verzi u nás z dvaceti žáků uspěl jeden. S pochopením zadání mají potíže i učitelé,“ hodnotí předseda podsekce pro střední odborné školy a učňovská zařízení při školských odborech Josef Velík. Informuje Týdeník ŠKOLSTVÍ.

Žáci potřebují na zkoušku delší čas a školy zas rozložení zkoušek na více dnů, protože nemají pro žáky k dispozici tolik počítačových učeben. Učitelé si stěžují na kreslení na počítači, které je nevyhovující, na to, že není možné zkoušku zastavit na malou přestávku, i na to, že žáci s poruchami učení nemají prodloužený čas na vykonání zkoušky. „Už jsme stejné připomínky posílali na CERMAT po loňské pilotáži, ale nic se nestalo. V další verzi zkoušek jsou pořád stejné nesmysly,“ ozývá se jednohlasně z terénu.


Celý text naleznete v aktuálním vydání Týdeníku ŠKOLSTVÍ

11 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
15. února 2017 v 9:50  

Někteří učni neumí psát a ani pořádně číst, takže je normální, že neporozumí zadání.
To, co by měli učni zvládnout, na to mnozí nemají.

Eva Adamová řekl(a)...
15. února 2017 v 12:49  

Přesně. Pokud se pro učně chystá cosi v mnohém podobné jednotné maturitě, tak obrovské procento učňů bude bez výučního listu.

Simona CARCY řekl(a)...
15. února 2017 v 13:31  

Pane Komárku, bylo by fajne, kdybyste příspěvky aspoň označoval kromě již existujících štítků i štítkem "blábol". Nemusíte kvůli tomu hned cenzorsky mazat, ale "ta naše široká veřejnost" ani neví, komu si na co stěžovat.

„Už jsme stejné připomínky posílali na CERMAT po loňské pilotáži, ale nic se nestalo. V další verzi zkoušek jsou pořád stejné nesmysly, ozývá se jednohlasně z terénu..."

Tak to mohli poslat i na nákladové nádraží nebo na Čapí hnízdo. Nikdo ze jmenovaných, ani Cermat, se učňovskými zkouškami nezabývá.

Tohle je jen ukázka těch pedagogických kompetencí....

Milan řekl(a)...
15. února 2017 v 21:11  

Mám z terénu také jednohlasné informace, ale úplně opačné, než je popsáno v článku. Jednoznačně pozitivní hodnocení: bezproblémová funkčnost, rychlé a objektivní hodnocení, přiměřená náročnost atd. Samozřejmě se v obsahu drobné formální chyby objevují, ale ty jsou nyní již opraveny. Konečně alespoň jeden krok správným směrem v odborném vzdělávání!

Jindřich Zdráhal řekl(a)...
16. února 2017 v 0:32  

Tak u nás na škole je to rozporuplné. Některé obory jsou z toho nadšené. Žákům se to líbí a přijde jim to lepší. Ale u některých se vyhodnotilo, že to není vhodné. Hlavně zmiňované kreslení je problematické. Představte si, že máte rýsovat nebo jen kreslit něco technického a k dispozici máte program funkčně připomínající klasické kreslení...
To co by žáci nakreslili/narýsovali bez problémů tady narazí na boj s ovládáním programu.
Cvičně to zkusili i kantoři (se znalostí CAD/CAM systémů) a byli v čudu ;)

Milan Kubát řekl(a)...
16. února 2017 v 13:23  

Po zkušenostech z minulého roku,žáci tří oborů dělali pís. zk. na PC,se moc přimlouvám, aby se tato forma - písemka ZZ na PC - zavedla i u dalších oborů. Naše drobné připomínky byly obratem akceptovány.

Michaela Daňková řekl(a)...
27. února 2017 v 11:12  

Na naší škole (Střední škola profesní přípravy Hradec Králové) proběhlo vše bez problémů. Testovali jsme dva učební obory - kuchařské a pečovatelské práce. Snad jen u zdravovědy byly trochu obtížnější nákresy, které měli žáci popisovat. Ale i to se dá s žáky nacvičit a ke zkouškám je dobře připravit. Někteří žáci mají špatný písemný projev a počítač jim v tomto směru vyhovuje a také následná oprava je jednodušší. U všech žáků byla výsledná hodnocení úměrná tomu, jak se projevovali po celou dobu studia. I naše drobné připomínky byly obratem akceptovány.

Unknown řekl(a)...
28. února 2017 v 15:11  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...
28. února 2017 v 15:12  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Baborakova řekl(a)...
28. února 2017 v 15:19  

Žáci Střední školy potravinářské ve Smiřicích vykonávali písemnou zkoušku na PC v oborech vzdělání Pekař a Cukrář. Zkouška touto formou byla z jejich strany přijata velmi pozitivně, nečinila problémy, akceptace mile překvapila i vyučující. Učitelé byli spokojeni i se způsobem, kterým prováděli klasifikaci. Doporučujeme, aby mohla být prováděna touto formou i zkouška u dalšícjh oborů vzdělání. Spolupráce s NÚV byla vstřícná a akční v případě jakýchkoliv dotazů z naší strany. Děkujeme.

poste.restante řekl(a)...
28. února 2017 v 15:31  

Informace mám pouze zprostředkované, ale prozatím převažují z terénu pozitivní ohlasy. Pochopitelně vedou se diskuse o vhodnosti i použitelnosti v některých tématech, předmětech a i oborech.

Koneckonců všimněte si, že celý náběh jednotných závěrečných zkoušek i jejich elektronické verze proběhnul prakticky mimo zájem médií.
Což může (ale nemusí) znamenat, že je vše většinou v naprostém pořádku.
Kdyby byly problémy, už by se zapínaly kamery a ostřila se pera, aby mohla být smočena v krvi učitelů a "úředníků" z NÚV.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.