Zesnulá učitelka, která čelila šikaně, dostane vyznamenání

pondělí 9. ledna 2017 ·

Středoškolská profesorka Ludmila Vernerová, která před smrtí čelila šikaně od žáků, dostane in memoriam vyznamenání od Ministerstva školství. Pořadu České televize 168 hodin to potvrdila ministryně Kateřina Valachová. Vyznamenání je určeno zasloužilým učitelům za významné počiny.


Kateřina Vernerová (repro ČT)
„Rozhodla jsem se ocenit tuto paní učitelku. A to zejména z toho důvodu, abychom dali signál všem ostatním učitelům, kteří se mohou stát nebo se stali obětí šikany, že se nejedná o věc, o které by se mělo mlčet. Ale naopak o věc, která musí být veřejnosti známá. Musí být známá vedení školy. A musí být z našich škol odstraněna,“ řekla ve včerejší reportáži ČT Kateřina Valachová.

Dcera zesnulé učitelky Kateřina Vernerová rozhodnutí ministrybně ocenila: „Určitě by to pro mě znamenalo hodně, jelikož pro maminku učit bylo poslání, ona to milovala, opravdu to měla strašně ráda...“


Reportáž ČT je ke stažení zde

12 komentářů:

Veronika řekl(a)...
9. ledna 2017 v 16:21  

Tak kdyby mě jednou z dětí kleplo, nebo mě nějaké dítě sejmulo, něco si to něco někam.

old pratavetra řekl(a)...
9. ledna 2017 v 16:51  

„Rozhodla jsem se ocenit tuto paní učitelku. A to zejména z toho důvodu, abychom dali signál všem ostatním učitelům, kteří se mohou stát nebo se stali obětí šikany, že se nejedná o věc, o které by se mělo mlčet. Ale naopak o věc, která musí být veřejnosti známá. Musí být známá vedení školy. A musí být z našich škol odstraněna."

Omlouvám se, snad mě nikdo nepochopí špatně, ale tohle je mimo moje chápání.

Simona CARCY řekl(a)...
9. ledna 2017 v 18:51  

Ano, ta dáma v kulichu sdělila si tolik: Celou dobu nám to bylo u výfuku, inspekce je k ničemu, tak soráč, tady je řád myšího kožíšku, na víc se nezmůžem. Strrrrrašný.

Pepa řekl(a)...
9. ledna 2017 v 19:08  

Proč mě jen při čtení článečku napadl Karel Kryl a jeho Neznámý vojín?

Jana Karvaiová řekl(a)...
9. ledna 2017 v 19:21  

Díky Pepo, měli jsme společnou myšlenku.
Měl jste na mysli to nas..at, jo nas...at?

Vladimír Stanzel řekl(a)...
9. ledna 2017 v 19:40  

Mně se z Kryla vybavil Pochod gustapa - k dobrému příteli zas obracíš se zády / a když ho odstřelí? Po smrti dáš mu řády!

Unknown řekl(a)...
9. ledna 2017 v 20:07  

Ocenění paní učitelky paní ministryní je dalším potvrzením toho, že p. Valachová není osobou na svém místě.
Je to projev nejvyšší ignorance poslání učitele.
Fakt, že zesnulá paní učitelka ráda učila, z ní ještě nedělá kvalitního pedagoga hodného ministerského ocenění. Je mi opravdu líto smrti paní učitelky, je mi líto každého zmařeného života. Nemohu si ale odpustit jednu zásadní reakci na tento případ – tedy z mého pohledu. Kdyby se paní kolegyně zachovala profesionálně, nemuselo to takhle smutně dopadnout. Je mnoho učitelů, kteří každodenně trpí nejrůznějšími nevhodnými projevy žáků a studentů. Je to ale věc profesionality, zvládnout tyto projevy nekázně, je to věc profesionality nejen dotčeného /šikanovaného/ kantora, ale též profesionality vedení školy, potažmo i kontrolního orgánu /ČŠI/. To, co tady zjevně nefungovalo, byla komunikace na odborné úrovni.
Rozhodně nehájím chování studentů, je odsouzeníhodné a trestuhodné.
Co ale nemohu pochopit je to, že je někdo posmrtně vyznamenán za svou profesionální nedostatečnost. Nepochybuji o tom, že paní učitelka by byla skvělou překladatelkou nebo tlumočnicí, či soukromou angličtinářkou. Ale výuka na střední škole byla prostě nad její síly.

Janek Wagner řekl(a)...
9. ledna 2017 v 20:13  

Bohumilo, s vaším příkrým hodnocením naší zesnulé kolegyně nesouhlasím, protože šlo o souběh řady systémových selhání.

Já bych jednání paní ministryně označil jako hyenismus.

Ygrain řekl(a)...
9. ledna 2017 v 20:48  

"Díky Pepo, měli jsme společnou myšlenku.
Měl jste na mysli to nas..at, jo nas...at?"

S tím Krylem to nejspíš bude nějaká masová telepatie, i když já bych to viděla na "a jednou za čas/ se páni ustrnou/ a přijdou poklečet/ je to trapas/ když s pózou mistrnou/ zkoušejí zabrečet"

Ještě by mohla Kačenka se slzou v oku říct, že to myslí upřímně, aby té frašce dala korunu.

Ygrain řekl(a)...
9. ledna 2017 v 20:57  

Bohumilo, sice si také nejsem jista, proč byla zesnulá kolegyně vyznamenána - tedy když nepočítám politické gesto - ale profesionální nedostatečnost nebo neschopnost učit na střední je hooodně přes míru. Byla to zjevně příliš hodná paní, která, zřejmě i vlivem svých zdravotních problémů, si nedokázala poradit s hyenami. V jiných třídách takovéto problémy neměla a jiní studenti také vystoupili na její obranu, takže neschopna výuky na střední škole očividně nebyla, a profesionální nedostatečnost padá plně na hlavu vedení (a možná i kolegů), které ji nepodpořilo.

Unknown řekl(a)...
9. ledna 2017 v 21:25  

řád padlého hrdiny první linie
mám kamaráda,býv kolegu,se kterým jsme učili na učňáku,on pak šel učit
na vě,jednou jsme byli na školení a tam exhibovali naši gymplkolegové a on tehdy pronesl: " vědí o školství ho...no,manekýni,to my jsme bojovníci první zákopové linie školství"

mirek vaněk řekl(a)...
10. ledna 2017 v 7:33  

Co k tomu říci. Ono dát řád je vždycky levnější než platit odškodné.

Paní učitelka svou smrtí spolu s denníkem Blesk způsobila, že ministerstvo školství a zřizovatelé škol po letech začali řešit šikanu na školách.
Jak odměnit MŠMT a zřizovatele škol?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.