Pavel Kysilka: Česko čeká největší změna za 25 let. Klíčová je reforma vzdělávacího systému

středa 11. ledna 2017 ·

Během pouhých pěti až deseti let projdeme další ekonomickou transformací. Musí se proto změnit především vzdělávání. „Dnes nám ale tento vlak ujíždí,“ varuje bývalý viceguvernér centrální banky a šéf České spořitelny Pavel Kysilka. Společně například s šéfkou českého Googlu Taťánou le Moigne chtějí prostřednictvím seminářů, workshopů, ale i online vzdělávání a portálu s novinkami poradit, jak se připravit na digitální věk. A to nejen firmám, ale i neziskové a státní správě. Informují o tom Lidové noviny.


Pavel Kysilka (vlada.cz)
Podobně jako v průmyslové revoluci zanikla řada míst, mnoho nových také vznikne,“ říká Kysilka. Hlavním požadavkem na zaměstnance digitálního věku je, aby byli flexibilní a digitálně vzdělaní. „Nemusí mít nutně technologické vzdělání, ale i třeba studium práva, ekonomie nebo medicíny by mělo být přizpůsobeno pro 21. století. Samozřejmě budou potřeba programátoři, ale hlavně lidé s dobrými nápady,“ zdůrazňuje.

Klíčová je proto dnes reforma vzdělávacího systému, včetně školských osnov. „Musí se začít už od předškolního či základního vzdělání. To se nedá udělat bez státu a trvat to bude roky,“ popisuje špičkový bankéř. Česku na přípravu ale zbývá jen pět až deset let. „Do těch deseti let už musí být hotovo,“ říká Kysilka.


Celý text naleznete v dnešním vydání Lidových novin

2 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
11. ledna 2017 v 9:18  

A k tomuto nemůžu říct nic moc pěkného... Popžvásty.
Jen by mne zajímalo, co si představit pod "digitálně vzdělaný"?
A taky, kolik dobrých nápadů je možných, než se z některých z nich stanou nápady špatné... Kolik může být ve společnosti lídrů, vůdců a inspirátorů?

Unknown řekl(a)...
11. ledna 2017 v 9:52  

pravdu má,je třeba reformy,ta poslední z r 1948 je už nefunkční a chce to čas: 2 roky příprava a 4 roky realizace a 2 roky opravy = 8 let vpráce

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.