Ministryně Valachová bude chtít v roce 2018 pro VŠ 4,5 miliardy korun navíc

středa 11. ledna 2017 ·

Ministryně školství Kateřina Valachová bude žádat pro rok 2018 navýšení rozpočtu vysokých škol o 4,5 miliardy korun. Všechny peníze navíc by měly jít na posílení pedagogické činnosti, tedy na platy pedagogických a akademických pracovníků, řekla podle ČTK ministryně na dnešní tiskové konferenci. Letos vysoké školy od ministerstva školství dostávají 21 miliard korun, což je prakticky stejná částka jako loni.


Kateřina Valachová (twitter.com)
Zatímco výdaje státu na regionální školství rostly, vysoké školy si nepolepšily. Požadavek na zvýšení jejich rozpočtu o 4,5 miliardy korun vychází z dřívějšího příslibu ministryně školství, že budou mít vysoké školy osmnáctiprocentní podíl na všech výdajích tohoto resortu. Aktuálně je podíl VŠ na rozpočtu školství 13,6 procenta. Ministryně bude navýšení rozpočtu VŠ žádat i pro roky 2019 a 2020.

Zvýšení finančního ohodnocení akademiků považuje za nezbytné, protože si řada univerzit stěžuje na nedostatek učitelů. Zhruba v horizontu pěti let bude navíc nezbytná generační výměna. O situaci dnes Valachová jednala s Vysokoškolským odborovým svazem, který má asi 3500 členů. Zastupuje zájmy nejen akademických pracovníků, ale všech zaměstnanců VŠ, kterých v roce 2015 bylo téměř 49.000.

Předseda vysokoškolských odborů František Barták upozornil na to, že vysoké školy ztrácejí konkurenceschopnost na trhu práce. "Ta konkurenceschopnost musí být na mezinárodním trhu práce. Pokud mají být významné alespoň v evropském měřítku, tak musíme v něm dosáhnout konkurenceschopnosti," dodal.

Ministerstvo školství chce také zdvojnásobit stipendia pro prezenční doktorandy. Nyní stát na jednoho z nich platí 7500 korun měsíčně, v roce 2018 by to mělo být 15.000 korun. Zvýšení by stálo miliardu korun. Na dnešní tiskové konferenci to řekla ministryně Kateřina Valachová. Chce také, aby si doktorandi po 26. roce věku nemuseli sami platit zdravotní pojištění a byli zařazeni mezi státní pojištěnce.



Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.