Šimon Pánek: Kritizovat neziskovky je tak snadné

středa 11. ledna 2017 ·

„ Představa, že se bez kontroly utrácejí státní peníze, je k smíchu. Používají se přesně podle toho, co je napsané v projektech, se kterými organizace peníze vysoutěží,“ říká ředitel společnosti Clověk v tísni Šimon Pánek v rozhovoru pro MF DNES.

V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:

Šimon Pánek (repro Česká televize)
Celkově se podle Rady vlády pro nestátní neziskové organizace rozdělilo v roce 2014 mezi neziskovky 9,3 miliardy korun (ČvT získal po Fotbalové asociaci ČR a České unii sportu největší částku – 145 milionů, pozn. red). Prezident Miloš Zeman v této souvislosti prohlásil, že neziskovky pokládá za pijavice na státním rozpočtu a měly by si aspoň polovinu peněz vydělat samy. Proč je podle vás správné, že ze státního rozpočtu jde část peněz neziskovkám, které je utratí podle svého?

Dodáváme státu sociální služby, které si u nás objednává – stovky dětí díky tomu nekončí v dětských domovech, staráme se o lidi sociálně vyloučené, kteří by jinak zůstali státu na krku, vzděláváme. Jménem České republiky pomáháme v humanitárních krizích a podporujeme rozvoj vybraných zemí podle priorit české vlády. U nás se kontroluje každá koruna, stát má právo jít do poslední položky účetnictví. To se nedělá u veřejných zakázek na dálnice, tunely, velké stavby, IT systémy. Kdyby podnikatelský sektor byl kontrolován tak jako my, tak stát ušetří desítky miliard.

Jak vnímáte kritiku od části veřejnosti, která neziskový sektor podezírá z manipulace veřejným míněním? Například tvrdí, že mecenáši jako George Soros přes své neziskovky získávají politický vliv.

Máte na mysli kritiku na sociálních sítích, často nepodepsanou? Malou část lidí zajímají fakta, jen přebírají postoje jiných. Je to přílišnou urychleností doby, kdy není čas najít si podklady a víc o věcech přemýšlet. S tím souvisí i sociální sítě. Dřív něco napsat veřejně znamenalo dát všanc své jméno, svůj kredit, ručit za to.



Celý rozhovor naleznete v dnešním vydání MF DNES

3 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
11. ledna 2017 v 11:49  

Zvlášť když si některé svými vazbami na státní a krajské úředníky o to koledují.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
11. ledna 2017 v 12:21  

Ale na poslední otázku Pánek neodpověděl. Beru to jako odpověď.

Ygrain řekl(a)...
11. ledna 2017 v 12:50  

"Představa, že se bez kontroly utrácejí státní peníze, je k smíchu."

Pře vzpomínce na všechny tunely minulé a představě tunelů budoucích se opravdu trhám smíchy.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.