Kateřina Valachová: Veřejné mateřské školy zvedají hlavu. Ministryně připravuje reformu financování soukromých škol

středa 25. ledna 2017 ·

Od září 2018 začne pro státní školky platit financování podle odučených hodin, ne podle počtu dětí jako dnes. Soukromé školky ale budou dál dostávat jen peníze podle počtu dětí. „Dělám všechno pro to, abych zajistila každému dítěti vzdělávání ve veřejné mateřské škole. Rodiče si stěžují na nedostatek míst a na vysoké školné soukromých škol a jiných podobných alternativ. Je správné, že veřejné mateřské školy zvedají hlavu,“ říká ministryně pro Hospodářské noviny. Slíbila, že do podzimních voleb připraví koncept reformy financování soukromých škol.


Všechny školky budou muset povinně od roku 2020 kvůli dvouletým dětem snižovat maximální kapacitu třídy – za každé dvouleté dítě o dvě starší děti méně. „My máme kapacitu 24 dětí. Když budeme mít tři dvouleté, sníží se na 18 dětí. Příjem od státu nám tak hodně klesne,“ říká Petr Brandejs ze soukromé MŠ Bludovice. Tam rodiče za dvou- až tříleté dítě při plné docházce zaplatí 5500 korun za měsíc.

Sdružení soukromých škol Čech, Moravy a Slezska bude po ministerstvu školství chtít, aby od roku 2020 zvýšilo příspěvek na dvouleté děti pro soukromé školy. Jinak by ale soukromé školy nejraději zůstaly u současného modelu financování. „S případnými drobnými úpravami se nám zdá jako nejspravedlivější,“ míní předsedkyně sdružení Pavla Katzová.

Registrované soukromé mateřské školy tvořily v roce 2016 tři procenta ze všech školek. Registrace ale není povinná. V tom případě školka příspěvky nedostává. Kolik je takových školek, se neeviduje.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.