Jednotné přijímačky a maturita z českého jazyka diskriminují žáky, kteří mají jinou mateřštinu

úterý 3. ledna 2017 ·

Zatímco před deseti lety registrovaly základní školy něco přes dvanáct tisíc žáků s cizí státní příslušností, letos už je to přes dvacet tisíc. Když budeme brát v úvahu i mateřské školy, máme dnes v regionálním školství skoro 31 tisíc cizinců. Reportáž o problémech s češtinou pro žáky-cizince přinášejí Lidové noviny.


Jitka Kmentová (repro ČT)
Na pražském gymnáziu Na Zatlance mají skoro tři desítky nečeských studentů a všichni si vedou velmi dobře. Jde většinou o Vietnamce a Ukrajince, ale mají tu i jednoho nadaného afrického studenta, kvůli němuž si ředitelka Jitka Kmentová dělá starosti. Obrátila se proto na úřad ombudsmana.

„Domnívám se, že společná část maturitní zkoušky z českého jazyka v didaktickém testu diskriminuje cizince, kteří nevyrůstali v českém prostředí od malička,“ napsala. Upozornila, že když stát umožňuje sluchově postiženým skládat maturitu z češtiny jako zkoušku z cizího jazyka, tedy na úrovni B1, měl by myslet i na tento handicap.

Podle vyhlášky platí, že pokud je student v České republice méně než čtyři roky před maturitní zkouškou, má nárok na úlevy. Ty ovšem spočívají jen v tom, že dostane oproti ostatním maturantům patnáct minut navíc pro vypracování didaktického testu a třicet minut pro napsání slohové práce. To je jako kdyby vám přidali půlhodinu na zhubnutí.

Nelze říct, že by se cizincům v našich školách nedostávalo žádné podpory. Na bezplatnou výuku českého jazyka přizpůsobenou jejich potřebám mají ve skutečnosti nárok všichni, kdo u nás plní povinnou školní docházku. Jsou tu však dva zádrhely: Zaprvé ne všechny školy na to mají lidi a ne všechny dokážou získat pro ně taky peníze, které k tomuto účelu poskytují evropské fondy. A zadruhé ani sebelepší podpora nemůže vždycky dostát nárokům češtinářů jako takových.

Co s tím dělat? Jedna možnost je nedělat nic a říci si – kdo chce do české školy, musí se smířit s tím, že bude poměřován s českými žáky v každém směru.

Druhá alternativa zní smířlivěji: Prokazuješ studijní předpoklady a v češtině jsi dosáhl úměrného pokroku? Pak dostaneš šanci pokračovat ve studiu, případně získat maturitní vysvědčení i bez znalosti jazykových nuancí.


Celý text naleznete v dnešním vydání Lidových novin

3 komentářů:

Vladimír Stanzel řekl(a)...
3. ledna 2017 v 12:47  

"Domnívám se, že společná část maturitní zkoušky z českého jazyka v didaktickém testu diskriminuje cizince, kteří nevyrůstali v českém prostředí od malička" - to je poněkud nešťastná formulace. Nediskriminuje je test, ale § 5 Vyhlášky č. 177/2009 Sb. A je to pravda, vůči cizincům je hodně macešská. Někdy kolem r. 2008/09 nám vykládal tehdejší metodik ČJaL v Cermatu František Brož o tom, jak se na MŠMT opakovaně pokoušel dosáhnout změny v přístupu k cizincům - bohužel marně.

Josef Soukal řekl(a)...
3. ledna 2017 v 14:21  

Nemyslím si, že slovo diskriminace je v tomto případě případné, dostatečná znalost jazyka (úředního, nejrozšířenější, stěžejního) země, kde studuji, je snad nezpochybnitelným požadavkem. Ale jinak s kolegou souhlasím, že je třeba věc řešit, vždyť diplomka se dá napsat v angličtině.

6. B řekl(a)...
3. ledna 2017 v 18:10  

A jak by to měl Čech na škole v Anglii?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.