V Rakousku plánují zavedení hodiny tělocviku každý den. V Česku to prý prosadit nelze.

pátek 30. prosince 2016 ·

Rakušané zřejmě zavedou v příštím školním roce na základních školách každodenní hodinu tělocviku. Chtějí tak vrátit děti k pohybu. V Česku je údajně podobný projekt nereálný. Informuje server Týden.cz.


Hans Peter Doskozil
S plánem na rozšíření hodin pohybové výchovy v celém sousedním Rakousku přišel rakouský ministr obrany a sportu Hans Peter Doskozil. A to na základě zkušeností s pilotním projektem ve spolkové zemi Burgenlandsko. Přes 80 procent burgenlandských škol se letos na podzim zavázalo k tomu, že děti budou cvičit místo obvyklých dvou hodin týdně hodinu každý den.

Rakouský ministr obhajuje každodenní hodiny tělocviku studiemi, který prokazují pozitivní vliv pohybu nejen na zdraví dětí, ale také na jejich soustředěnost na učení. Čtvrtina rakouských dětí ve věku od 6 do 18 let trpí nadváhou nebo obezitou, sport přitom pravidelně provozuje jen každé čtvrté dítě.

České ministerstvo školství tvrdí, že hodinu tělocviku každý den prosadit nelze. "Zavedení každodenních hodin TV u nás neumožňují dva faktory," řekla on-line deníku TÝDEN.CZ mluvčí ministerstva Klára Bílá. Sportoviště by podle ní nebyla schopna logisticky a organizačně uspokojit takový nárůst hodin pohybové aktivity. "Na druhé by se musela odebrat časová dotace jiným předmětům, protože nesmí být překročena maximální týdenní hodinová dotace stanovená pro jednotlivé ročníky základního vzdělávání školským zákonem," uvedla doslova Bílá.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

old pratavetra řekl(a)...
30. prosince 2016 v 14:14  

K čemu by to bylo? Abychom řešili, co s těmi, kteří necvičí? V naší škole může mít každý žák 5 hodin sportovních činností týdně. Není to problém, stačí, když má zájem (TV, volitelné předměty, zájmové útvary).
Když to bude befelem, přibudou další žádosti o uvolnění z TV. Praxe je totiž taková, že když bekne tělocvikář(ka) na žáka, nedejbože se ho dotkne, přiběhne buď rodič nebo se objeví "papír" od lékařky, která to rovnou zakáže (!), byť tu není od zakazování, nýbrž navrhování, jaké cviky jsou vhodné (nazval bych to vhodnou tělovýchovnou inkluzí, do lékařů však nikdo nevrtá). Pak už jen mávnete rukou a vystavíte rozhodnutí o uvolnění.

Unknown řekl(a)...
30. prosince 2016 v 17:19  

Počet vyučovaných hodin již nelze dále navyšovat. Kde tedy brát? Vezmeme hodiny M,F,CH,Př,... na 2.stupni a obdobně budeme postupovat i na 1.stupni? Do toho přibude ještě aspekt zmiňovaný old pratavetra. Za současné situace nereálné.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.