Úroveň technického vzdělání podle šéfů strojírenských firem klesá

sobota 10. prosince 2016 ·

Úroveň technického vzdělávání se podle 60 procent ředitelů strojírenských firem za posledních deset let zhoršila. Pesimističtější byli v průzkumu mezi 285 podniky šéfové velkých společností. Vyplývá to z průzkumu analytické společnosti CEEC Research, jehož výsledky má ČTK k dispozici. Kompletní data budou zveřejněna v úterý na konferenci Budoucnost technického vzdělávání na ministerstvu školství.

Sedmnáct procent ředitelů si myslí, že se kvalita technického školství ve srovnání se stavem před deseti lety zlepšila. Podle 29 procent ředitelů naopak nastalo prudké zhoršení, dalších 31 procent respondentů hovořilo o mírném zhoršení. Zhoršení zaznamenaly tři čtvrtiny velkých strojírenských firem, zlepšení vnímá jen desetina podniků.

Ministerstvo školství se od nástupu současné vlády k moci snaží o rozvoj technického vzdělávání a zvýšení atraktivity těchto oborů. Loňský rok byl proto vyhlášen Rokem technického vzdělávání.

Více než tři čtvrtiny ředitelů strojírenských firem jsou ale podle průzkumu přesvědčeny, že přístup vlády k nedostatečnému počtu studentů technických oborů se nezměnil. Vedle malého zájmu dětí o tyto obory hrají roli také obecně slabší populační ročníky. Bezmála tři čtvrtiny šéfů zastávají názor, že náplň technického školství neodpovídá potřebám pracovního trhu.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.