Učitelé hrozí stávkou. Proti rodičům žáků

sobota 10. prosince 2016 ·

Kantoři na mikulovském gymnáziu vstoupili do stávkové pohotovosti. Postavili se tak za ředitele školy, kterého kritizují rodiče zdejších studentů. Kontroly z kraje i ČŠI přitom pro školu dopadly dobře. O kauze píše MF DNES.


Stanislav Svoboda (gymik.cz)
„Na protest proti bezprecedentnímu tlaku, jenž je na nás vyvíjen,“ vyvstělují svůj krok ve společném prohlášení zaměstnanci školy a odboráři. Kritiku jednoznačně odmítají a mohou se opřít o kladné výsledky podzimní kontroly z kraje či školní inspekce. Upozorňují také na vysokou úspěšnost studentů u státních maturit, přijímaček na vysokou školu i v soutěžích.

Rodičům zhruba tří desítek dětí se nelíbí hodně věcí. Ze školy, která zastřešuje kromě gymnázia ještě střední odbornou školu a učiliště, odešlo za současného vedení už pět učitelů. Z osmiletého gymnázia se navíc po čtyřech letech studia podle informací rodičů rozhodlo odejít na jinou školu hned čtrnáct kvartánů.

Podle ředitele školy Stanislava Svobody škola funguje naprosto bez problémů, učitelský sbor je stabilizovaný. Svoboda, člen ČSSD, se stal ředitelem před dvěma roky přesto, že nevyhrál výběrové řízení. Po letošních volbách bývalé vedení kraje – ČSSD – padlo a Svoboda se domnívá, že za útoky na něj stojí politický tlak.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DNES (Brno a jižní Morava)

3 komentářů:

Janek Wagner řekl(a)...
10. prosince 2016 v 12:59  

Jak dlouho již pracujete jako kantor, kde všude a v jakých funkcích jste před příchodem do Mikulova působil?

Letos učím třicátým rokem, na Základní škole Klobouky u Brna to bylo sedm let, a pak na městské střední odborné škole tamtéž. Působil jsem jako předseda a 1. místopředseda Komise pro výchovu a vzdělávání Rady Jihomoravského kraje, člen Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost krajského zastupitelstva, předseda Komise pro kulturu a památkovou péči Rady Jihomoravského kraje, člen Rady pro národnostní menšiny, člen školské komise RHSD JMK, to vše jako člen zastupitelstva Jihomoravského kraje. Dále jsem předsedou neziskové organizace o šedesáti členech, Divadelního spolku bratří Mrštíků Boleradice. Další funkce v zastupitelstvu v obci Morkůvky a v městysi Boleradice, předseda školní odborové organizace a další – vlastním například i osvědčení pro předsedu přestupkové komise. To uvádím jako odpověď kritikům mé odborné způsobilosti k vedení školy.

http://www.tydenik-breclavsko.cz/provazanost-politicka-i-obcanska-je-v-malem-meste-jakym-je-mikulov-znacna-ale-chci-aby-skola-byla-pro-zaky-atraktivni/

Janek Wagner řekl(a)...
10. prosince 2016 v 13:01  

Konkurz nevyhrál, přesto je ředitelem
Stejný osud ale potkalo i výběrové řízení v Mikulově. I přesto, že ho vyhrál nyní už bývalý ředitel Souchop. Ani v červencovém nově vypsaném konkurzu však Svoboda nebyl první. Kraj ho ale stejně ředitelem v Mikulově nakonec jmenoval.
Podle Svobody rozhodnutí ale neovlivnilo přátelství s radním Jandou. „Že se známe, potvrdit můžu. Jsem kamarád i náměstka hejtmana Stanislava Juránka. Dnes to vypadá, že mám rohy na hlavě. Ale učil jsem třicet roků. Čtyři roky jsem vedl krajskou komisi pro výchovu a vzdělávání,“ hájí se Svoboda.
Jeho konkurent ve výběrovém řízení, Souchop, od něj dostal ze školy výpověď. Prý pro nadbytečnost. V Mikulově nyní angažmá sociálního demokrata Svobody vyvolalo tvrdou kritiku i z řad představitelů města.
„Je to politická trafika. Konkurz byl podle mého názoru zmanipulovaný. Nový ředitel byl účelově dosazený,“ vyjádřil se současný mikulovský radní a člen školské rady Vojtěch Příbramský. Paradoxně sám člen KDU-ČSL, která sedí na kraji s ČSSD v koalici.

http://brno.idnes.cz/trafiky-ve-vedeni-skol-0b1-/brno-zpravy.aspx?c=A140911_2098539_brno-zpravy_mich


jir řekl(a)...
10. prosince 2016 v 22:16  

Nám z toho kraje je to jasný už delší dobu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.