Studenti v Praze rozdávali jídlo bezdomovcům

pondělí 26. prosince 2016 ·

Na třech místech v Praze odpoledne studenti při akci Vánoce společně rozdávali teplý čaj a jídlo lidem bez domova nebo komukoli, kdo neměl s kým trávit Vánoce. Pořadatelé uvařili guláš ze sojového masa, asi stovka lidí přinesla jídlo, které jim zbylo ze štědrovečerní večeře nebo ho pro tuto akci připravili. "Naším cílem je zviditelnit často tabuizovaná témata bezdomovectví, chudoby, samoty, plýtvání jídlem a sociálního bydlení," uvedl za pořadatele Filip Hausknecht pro ČTK.


Vánoce společně (facebook.com)
"Rozdali jsme jídlo asi 200 lidem," řekl Hausknecht. Zhruba sto lidí se přišlo najíst na Strossmayerovo náměstí, před hlavní nádraží asi 70 zájemců a nejméně na náměstí Jiřího z Poděbrad, kde si jídlo vzalo zhruba 15 lidí. "

Neformální spolek Studenti pomáhají a platforma Studentské hnutí za solidaritu, která vznikla loni na Univerzitě Karlově při pomoci v uprchlické krizi, akci pořádaly poprvé. Studenti by ji rádi zopakovali za rok na Vánoce, případně o jiných svátcích.

V hlavním městě žije podle analýzy vypracované pro magistrát 4000 až 5000 lidí bez domova, 80 procent z nich jsou muži. Jídlo nebo nocleh jim celoročně poskytují dobročinné organizace i město. Ubytovny využívá asi 80 procent bezdomovců, ostatní zůstávají na ulici, třeba kvůli svým psům nebo alkoholu.

V informační kampani Ulice není má volba nyní hlavní město upozorňuje na příběhy pražských bezdomovců. Cílem je, aby se lidé dozvěděli, že ne každý se na ulici dostal vlastní vinou.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.