Šablony pro „hladké zvládnutí společného vzdělávání“

čtvrtek 15. prosince 2016 ·

Jana Šmíd Winterová, ředitelka odboru řízení OP VVV píše v časopise Řízení školy o výzvě Šablony pro MŠ a ZŠ I. Její text přetisklo také ministerstvo školství. Kromě informací o „jednotlivých personálních pozicích podporovaných šablonami“, zaujme také autorčin optimistický tón, který na některé učitele může působit snad až trochu výstředně.


J. Šmíd Winterová (linkedin.com)
Winterová píše: „Šablony umožní MŠ a ZŠ hradit personální pozice, které jim napomohou hladce zvládnout společné vzdělávání.“

A dále informuje o možnosti hradit pozice: školní psycholog a speciální pedagog, školní asistent, sociální pedagog a chůva.




Celý text naleznete zde


mik

11 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
15. prosince 2016 v 20:23  

Tady se nedá vyhnout komentáři "ad personam".

Q. E. D. řekl(a)...
15. prosince 2016 v 21:32  

Už to jméno Šmíd Winterová... 🙄

Anonym řekl(a)...
16. prosince 2016 v 0:47  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
mirek vaněk řekl(a)...
16. prosince 2016 v 7:35  

No hezké. A co se stane až šablony skončí?
Proč není podpora nároková?

Ředitelé a děti, pomožte si sami. My jsme rozbili fungující systém a další už nás nezajímá. Hlavně že jsme ušetřili a můžeme zakládat soukromé školy, které si zaplatí rodiče.

Unknown řekl(a)...
16. prosince 2016 v 8:28  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
jir řekl(a)...
16. prosince 2016 v 8:44  

Optimismus značí - nedostatek informací.

Unknown řekl(a)...
16. prosince 2016 v 10:10  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymni z 21:30 řekl(a)...
16. prosince 2016 v 11:01  

Slečna nebo paní má velký mazací potenciál :-)

Eva Adamová řekl(a)...
16. prosince 2016 v 13:53  

Ředitelka odboru je naprosto odtržená od reality.

Školy, které v těchto šablonách spěchaly s žádostí a napsali pozice speciální pedagog a školní psycholog, mají problém je sehnat a tak už teď tuší, že budou mít problém naplnit požadované procento výstupů a že jim hrozí odebrání celé dotace.

Speciálních pedagogů bez práce nám neběhá po vlastech českých mnoho a pravděpodobně by jich neběhalo potřebné množství ani, kdyby se rázem zrušily všechny praktické a speciální školy. Navíc ti, kteří mají práci v praktické škole budou spíše doufat v její udržení než by prchli z práce, kde mají smlouvu na dobu neurčitou, do práce, kde dostanou smlouvu na dva roky. Školních psychologů je u nás jako šafránu. Sociálního pedagoga lze tuším zaměstnat z šablon na 0,1 úvazku a tak si to snad nějaký zaměstnaný jinde přibere jako přivýdělek a podle toho to ovšem také bude vypadat - škola bude až na posledním místě. A tak školám zbývá snad jen školní asistent s maturitou, který to určitě celé vytrhne.

Kdyby to bylo celé tak jednoduché, jak ředitelka odboru líčí, neváhaly by školy s žádostí. Zatím si však žádost podala sotva jedna třetina škol.

Unknown řekl(a)...
16. prosince 2016 v 19:42  

teď jsem se nasmál lenon marlen haj smetana

jir řekl(a)...
17. prosince 2016 v 23:43  

Až se peníze na šablony nevyčerpají, budou použity někde jinde. Pak se možná ukáže, jestli to nastavení podmínek čerpání byl záměr nebo neschopnost.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.