Premiér: Nejhůře placení zaměstnanci v kultuře a školství si polepší

středa 21. prosince 2016 ·

Nejhůře placení zaměstnanci v kultuře nebo školství by si podle premiéra Bohuslava Sobotky mohli od července 2017 finančně polepšit. Návrh ministerstva práce a sociálních věcí počítá s tím, že by z nejnižších dvou platových tarifů při jejich zrušení přešli do vyššího. Jejich nároková mzda by se tak zvýšila o pět a devět procent, uvedl podle ČTK premiér po jednání s ministry a zástupci odborů na Úřadu vlády.


Bohuslav Sobotka (psp.cz)
Opatření, na které by vláda musela pro druhou polovinu příštího roku najít ve státním rozpočtu 1,08 miliardy korun, by platilo kromě zaměstnanců v kultuře pro nepedagogické pracovníky v regionálním školství, sociální pracovníky nebo administrativní a technické zaměstnance ve zdravotnictví. Vztahovat by se mělo také na obecní zaměstnance. Na mzdy pracovníků, kteří jsou placení z rozpočtů krajů a obcí, by samospráva musela podle návrhu ministerstva vyšetřit 764 milionů korun.

Sobotka poznamenal, že v prvním a druhém platovém stupni je zhruba třetina platů pod úrovní minimální mzdy a zaměstnanci jsou kompenzování nadtarifními složkami.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.