Poslanci projednali kariérní řád

úterý 6. prosince 2016 ·

Poslanci dnes ve sněmovně projednali kariérní řád učitelů a novelu zákona o pedagogických pracovnících poslali do druhého čtení. "Slibuji všem ředitelům a učitelům škol, že udělám vše pro to, aby měli co nejmenší administrativní zátěž a slibuji, že vyvinu maximum pro to, aby od roku 2020 dosáhli na 130% průměrné mzdy vysokoškoláka," uvedla ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.


Kateřina Valachová (twitter.com)
Základem nového kariérního systému pro učitele se stane třístupňový standard učitele, který je postaven na profesních kompetencích učitele a jejich gradaci směrem k rostoucí kvalitě práce učitele. Standard učitele má tři oblasti, a to oblast osobního profesního rozvoje, oblast vlastní pedagogické činnosti, oblast spolupráce a podílu na rozvoji školy. Úspěšný postup kariérním systémem by měl znamenat i vyšší finanční ohodnocení; učiteli ve druhém kariérním stupni by se měl zvýšit plat o cca 1 000 Kč, učiteli ve třetím kariérním stupni o cca 5 000 Kč.

Návrh novely zákona o pedagogických pracovnících počítá také se zavedením nových specializovaných činností – kariérového poradce, mentora profesního rozvoje a koordinátora vlastního hodnocení školy.


Zdroj: Tisková zpráva MŠMT

10 komentářů:

Vladimír Stanzel řekl(a)...
6. prosince 2016 v 18:27  

"Slibuji všem ředitelům a učitelům škol, že udělám vše pro to, aby měli co nejmenší administrativní zátěž a slibuji, že vyvinu maximum pro to, aby od roku 2020 dosáhli na 130% průměrné mzdy vysokoškoláka," - jak praví klasik - slibem nezarmoutíš. Jenže takový ministerský slib a poop je si rovno.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
6. prosince 2016 v 18:40  

Ale to je taková blbost. Hlavně, že kdekdo je populista a ve sněmovně ministři mohou vykřikovat nesmysly oč hrdlo ráčí.

Eva Adamová řekl(a)...
6. prosince 2016 v 20:10  

130 % průměrné mzdy vysokoškoláka? Není ta dívenka nemocná?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
6. prosince 2016 v 20:16  

To je jedno, ona je to blbost i pro 130 % "všech dohromady".

Já bych to samozřejmě měl strašně rád, ale ale ani letošním či v příštím roce přidáním se nehneme z místa. Na právech možná počty nejsou důležitý, ale tady je vidět, co to způsobuje.

Vít Tomis řekl(a)...
6. prosince 2016 v 21:17  
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.
Ámos Kl řekl(a)...
6. prosince 2016 v 21:35  

130% průměrné mzdy v republice slibovala už Buzková. A ejhle, dnes nemáme ani těch 100 %. Vytáhl jsem čísla naší střední školy a ejhle. Průměrný plat v naší škole za 10 měsíců činí 25200,- Kč hrubého. Inu, asi tak...

old pratavetra řekl(a)...
6. prosince 2016 v 22:34  

Nějak je to pokaždé s jiným výkladem. Nejdříve si měli polepšit ve 2 o 2.000,-, v LN už to bylo jen pro mladé kantory, pokud projdou atestačním řízením do dvojky a teď už je to jen tisícovka. Já už bych se radši neztrapňoval a zmizel.

tyrjir řekl(a)...
6. prosince 2016 v 22:57  

Když jsem ten výrok o tzv. platech "vysokoškoláků" četl na Twitteru, myslel jsem, že se paní ministryně tak trochu upsala v zájmu stručnosti. Když to teď čtu i v oficiální zprávě MŠMT, mám pochybnost, zda ta hloupost pochází od paní ministryně. Ať tak nebo tak, oficiální tiskové zprávy MŠMT nemají někdy patřičnou úroveň. Za jejich úroveň paní ministryně nepochybně zodpovídá z titulu své funkce. J.Týř

Unknown řekl(a)...
7. prosince 2016 v 12:03  

4% HDP evidentně nestačí na oněch 130%. 6% HDP pro resort školství je z říše snů, protože prioritou je armáda (2% HDP), zdravotnictví a další bezpečnostní složky státu. Ne nadarmo se říká: "Sliby, chyby." Navíc těch 130% by mělo být z úplně jiného základu než dnes. Průměrná mzda totiž poroste všem vysokoškolákům.

Zručný školník řekl(a)...
7. prosince 2016 v 15:20  

Že by iterace? Ale to se na právech určitě neučí :-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.