Ondřej Neumajer: Školy nemohou být netechnologická ghetta

úterý 6. prosince 2016 ·

Aby se děti připravily na práci v moderním digitálním světě, nestačí jen dát jim do ruky mobil nebo tablet. Podle Ondřeje Neumajera je potřeba kompletně změnit dosavadní zastaralý pohled na výuku jako takovou. „Máme představu, že vzdělávání znamená sedět s rukama za zády a poslouchat výklad učitele. Tuhle představu mimo jiné velmi podporují rodiče, kteří to tak ve škole zažili, a s nimi je také potřeba pracovat,“ myslí si spoluautor Národní strategie digitálního vzdělávání do roku 2020 Neumajer.  O jeho názorech píší Hospodářské noviny.


Ondřej Neumajer (neumajer.cz)
Pro to, aby se digitální výuka začala ve školách rozvíjet, nestačí jen změnit nebo přidat jeden předmět, například počítačovou výuku. Podle Neumajera je potřeba, aby digitální výuka prostupovala všemi předměty.

„Víme, že dnes jsou děti tři až čtyři hodiny denně on-line. My tedy nemůžeme mít ze škol netechnologická ghetta. Víme například, že děti aktivně ve škole pracují s počítačem jen jednu hodinu týdně. Myšleno v rámci výuky, pod dozorem učitele. To je málo a mělo by se to změnit,“ říká.

Neumajer dodává, že podle aktuálních poznatků neurovědců učení nejlépe stimuluje vzájemná interakce a přátelské prostředí, ve kterém není stres a strach. Takže například známkování je s tím přímo v rozporu. „Mozek se uzavře a snaží se odpovědět tak, aby dostal co nejlepší známku. Ale nesnaží se o tématu dozvědět co nejvíc,“ upozorňuje Neumajer.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
6. prosince 2016 v 11:33  

Uznávám, že převzít nadpis z HN (S chytrým mobilem jde učit zábavnou formou) by mohlo vést některé rýpaly k otázce, proč to pan Neumajer nedělá... Proč je raději konzultantem vzdělávání...
---
Na druhou stranu, co je "netechnologické ghetto"? Ukažte mi školu, která je netechnologickým ghettem?

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
6. prosince 2016 v 11:51  

Léty bez učení se stává z pana Neumajera pomalu "odborník". Časem to dotáhne na experta.

Ygrain řekl(a)...
6. prosince 2016 v 14:24  

"Máme představu, že vzdělávání znamená sedět s rukama za zády a poslouchat výklad učitele"

Miluju tyhle demagogické strawmany, vy ne?

tyrjir řekl(a)...
6. prosince 2016 v 15:24  

JE PAN NEUMAJER IDEOT?

Školy nemohou být netechnologická ghetta .... podle aktuálních poznatků neurovědců učení nejlépe stimuluje vzájemná interakce a přátelské prostředí, ve kterém není stres a strach. Takže například známkování je s tím přímo v rozporu. „Mozek se uzavře a snaží se odpovědět tak, aby dostal co nejlepší známku. Ale nesnaží se o tématu dozvědět co nejvíc,“ upozorňuje Neumajer.

Brrr, z toho jde úplně strach. Platí to bezesporu i pro známkování mizerné placených, pitomostmi zatěžovaných a různými experty pomlouvaných učitelů. Myslím, že tento dogmatismus posílá žáky, rodiče i učitelé do ghetta strachu z ideologicky zastírané ziskuchtivosti vzdělávacích aktivistů a strachu z lhostejnosti MŠMT k osudu veřejného školství.

PROČ PAN NEUMAJER A OSTATNÍ MOZKOMILCI NEŘÍKAJÍ VÝHRADY K OBJEKTIVNĚ EXISTUJÍCÍM SYSTÉMOVĚ DŮLEŽITÝM PODMÍNKÁM VE ŠKOLÁCH PŘEDEVŠÍM MŠMT? PROČ JEJICH OBJEKTIVNÍ NEDOSTATEČNOST MLŽÍ POMLUVAMI UČITELŮ? PROČ SVOU IDEOCIÍ (NEETICKÝM A NEODBORNÝM A IDEOVĚ PODJATÝM A VŮČI UČITELŮM ZAMĚŘENÝM DOGMATISMEM) STRAŠÍ ŽÁKY, RODIČE, UČITELE A CELOU VEŘEJNOST?

Možná proto, že pak by se tak dobře neuživili. Pan Neumajer, myslím, velmi dobře ví, co, kdy, kde a jak má říkat, aby mu to nebezpečí nehrozilo. Není bohužel sám. Podívejme se třeba do Eduinu nebo do poradního sboru paní ministryně...

Pochopí už konečně různá média, Českou školu nevyjímaje, že zveřejňovat hlouposti z úst ideotických expertů je docela trapná věc?

Pochopí to taky Pedagogické fakulty?


J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.