Radka Kvačková: Přispěly miliardy z EU ke zlepšení výuky v českých školách?

úterý 6. prosince 2016 ·

"Jednoduché to nemá ani ministerstvo školství, které teď zpracovává návrhy závěrečných zpráv už ukončených operačních programů. Mělo by asi nějak přesvědčit, že těch 51 miliard korun proinvestovaných v minulých pěti letech jen v programu vzdělávání pro konkurenceschopnost skutečně přispělo ke zlepšení úrovně výuky v České republice. No, nejspíš to úředníci zvládnou ke všeobecné spokojenosti. Zajímavější by ovšem bylo, kdyby měli pokrok hodnotit žáci,“ píše Radka Kvačková v dnešních Lidových novinách.

A pokračuje:

Radka Kvačková (repro ČT)
Občas neškodí podívat se do statistik. Čísla totiž naznačí ledacos. Například spokojenost s veřejným školstvím. Když jsou žáci a rodiče spokojeni, nebudou asi sahat do peněženky a připlácet si na školy soukromé, tedy aspoň na úrovni základních škol. Z toho hlediska spokojenost s léty spíše klesá. Zatímco před deseti lety navštěvovalo privátní základní školy 4647 žáků, loni už to bylo víc než dvakrát tolik. Přibylo i žáků, pro něž rodiče zvolili namísto veřejné školy školu církevní. V roce 2005 šlo o 4671 dětí, loni o 6281. Přitom neplatí, že by bylo v současnosti celkově víc školou povinných žáků, spíše naopak. Zatímco v roce 2005 jich statistika registrovala skoro 880 000, loni jen 874 000.


Celý text naleznete v dnešních Lidových novinách

5 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
6. prosince 2016 v 9:02  

On je průšvih v tom, že unijní peníze už více než let nahrazují peníze, které by do školství měly proudit ze státního rozpočtu. Takže ani žádné zlepšení nastat nemohlo.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
6. prosince 2016 v 14:36  

Hlavně se rozjel vzdělávací byznys.

tyrjir řekl(a)...
6. prosince 2016 v 16:58  

Jednoduché to nemá ani ministerstvo školství, které teď zpracovává návrhy závěrečných zpráv už ukončených operačních programů. Mělo by asi nějak přesvědčit, že těch 51 miliard korun proinvestovaných v minulých pěti letech jen v programu vzdělávání pro konkurenceschopnost skutečně přispělo ke zlepšení úrovně výuky v České republice...

Když jsou žáci a rodiče spokojeni, nebudou asi sahat do peněženky a připlácet si na školy soukromé, tedy aspoň na úrovni základních škol...

Zatímco před deseti lety navštěvovalo privátní základní školy 4647 žáků, loni už to bylo víc než dvakrát tolik. Přibylo i žáků, pro něž rodiče zvolili namísto veřejné školy školu církevní...

On je průšvih v tom, že unijní peníze už více než (deset?) let nahrazují peníze, které by do školství měly proudit ze státního rozpočtu. Takže ani žádné zlepšení nastat nemohlo.

Hlavně se rozjel vzdělávací byznys.


"Lup kozu do vazu" říkala moje babička, když někdo zvlášť dobře tzv. trefil hřebík na hlavičku.

Vl.Václavík řekl(a)...
6. prosince 2016 v 20:16  

Pane Týři, chtěl bych Vás upozornit, že vložením cizího názoru do přejatého textu (R. Kvačková v Lidových novinách) bez grafického odlišení či uvedení odkazu je porušováno pravidlo pro používání citací. Je to škoda, tím obecně klesá věrohodnost Vašich diskusních příspěvků.

tyrjir řekl(a)...
6. prosince 2016 v 22:02  

Odlišeno je to tečkami na konci odstavců a mezerami. Tato diskuse není rozsáhlá a pocházejí z ní všechny citované pasáže. Takže se v tom, myslím, každý, kdo chce, může velmi snadno zorientovat. Že by tím "klesala vérohodnost" argumentace? Tohle tvrzení se mi zdá být tak trochu "vynucené z prstu". Ale dobrá, pane Václavíku. Dík za tu připomínku a beru ji na vědomí. J.Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.