Nová předsedkyně Akademie věd: Stát dává akademikům tolik, kolik stojí stavba deseti kilometrů dálnice

středa 14. prosince 2016 ·

Akademický sněm dnes zvolil předsedkyní Akademie věd jednašedesátiletou vědkyni Evu Zažímalovou. Vedení největší výzkumné instituce v ČR by se měla ujmout v březnu příštího roku, volbu musí ještě schválit vláda a do funkce ji jmenuje prezident republiky. Zažímalová by Akademii věd měla vést do roku 2021. Bude teprve druhou ženou, která stane v čele této instituce. O jejím zvolení informuje ČTK.


Eva Zažímalová (avcr.cz)
Zažímalová, která je profesorkou Univerzity Karlovy pro obor anatomie a fyzilogie rostlin, chce mimo jiné zlepšit financování Akademie věd, podpořit špičkový výzkum a vyřešit vnitřní zadlužení akademických pracovišť kvůli stagnujícímu rozpočtu.

Výdaje státu na provoz výzkumných institucí dlouhodobě stagnují, tvoří 50 procent celkových výdajů státního rozpočtu na výzkum. To podle končícího předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše nestačí, zahraniční praxe podle něj říká, že by měl stát optimálně přispívat až 70 procenty. Vláda by měla tuto nevyhovující situaci zlepšit, ohrožuje totiž kvalitu a efektivitu výzkumu, řekl Drahoš na dnešním zasedání akademického sněmu.

Podle Zažímalové vychází provoz Akademie věd stát velmi levně, přitom je to instituce, která produkuje hodně znalostí a vytváří potenciál pro rozvoj ekonomiky. „Čtyřapůlmiliardový roční příspěvek od státu akademikům lze srovnat se stavbou pouhých deseti kilometrů dálnice. Vědci by měli dostávat více peněz, pokud má být výzkum stále kvalitní," řekla.

Zvyšování rozpočtu pro AV ČR, jeho efektivní využívání a motivování nadaných vědců získávat prestižní zahraniční granty proto považuje Zažímalová za jeden ze svých cílů.


Citované texty naleznete zde a zde

3 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
15. prosince 2016 v 18:22  

U vědeckého výzkumu rozlišujeme zpravidla výzkum základní a výzkum aplikovaný. Bez vědy a výzkumu nemůže dobře fungovat technický vývoj, výrobní inovace a z nich plynoucí konkurenceschopnost národního hospodářství. Triáda pojmů Věda - technika - Výroba (společenská praxe) je analogická triádě pojmů Výzkum - Vývoj - Inovace. Začíná se s tím ve škole a pokračuje to v praxi. Školy nelze rozumně oddělit od těchto dvou pojmových triád.

Věda je majetkem všech - vědecké objevy nelze chránit a je nutné je znát a docházet k nim. Výsledky vývoje a inovace z nich pocházející je naopak velmi nutné umět co nejlépe chránit, využívat a prodávat. Stát to musí umět zařídit od škol až po tu praxi. Jinak on a tím občané ČR spláčou nad výdělkem.

Povídejte a pište to ale hluchým a slepým. Třeba těm v MŠMT a Vládě a Parlamentu ČR...

J.Týř

Jiri Janecek řekl(a)...
15. prosince 2016 v 19:02  

No, myslím, že stát ročně nestaví dálnic moc víc než těch deset kilometrů (resp. staví jich řádově desítky kilometrů). A krom AV tu je asi tak šestkrát tolik (v korunách) hladových krků, které taky jakože dělají vědu a výzkum.
A asi se nedá říct, že by ten základní výzkum (nebo i ten aplikovaný v českém provedení) přinášel společnosti výrazně vyšší hodnoty než třeba existence dobré silniční sítě. A to včetně třeba mé metody na počítání povrchového napětí Lennard-Jonesovské tekutiny metodou Monte Carlo...
---
Asi bych byl radši, kdyby paní předsedkyně in spe či pan předseda mluvili/y o těch opravdu důležitých (systémových) problémech v našem veřejném výzkumu. Srovnávání procent je feřtekovština... Ta dobře zní v médiích, ale jinak je na nic...

tyrjir řekl(a)...
15. prosince 2016 v 19:24  


Obávám se, aby pan Bělobrádek "nesrovnal s tou svojí motorovou pilou pojmy VTV, VVI, VŠ, AV a školství ČR do příliš rovné EU dotační latě". :)))


Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.