Martin Zvěřina: Pamlsky a trubci. Vymýšlení vyhlášek je trikem alibistů

čtvrtek 22. prosince 2016 ·

"Děti jsou moc tlusté a málo se hýbou. To je špatné a politikům se to nelíbí. Jenže místo aktivního přístupu s důrazem na výsledky zvolí obvyklé alibistické „řešení“ a tím je pamlsková vyhláška," píše komentátor Lidových novin Martin Zvěřina.

Martin Zvěřina (lidovky.cz)
Zvěřina pokračuje:

Jediná věc, se kterou tahle vyhláška nemá nic společného, jsou stravovací návyky dětí.

Že vyhlášku kritizuje potravinářská komora, je pochopitelné, hájí své obchodní zájmy. Ale ředitelé škol žádné obchodní zájmy nemají, ti kritizují, protože vědí, jak se žáci zachovají. A tak je zřejmé, že bagety z bufetu budou nahrazené jinými z obchodu za rohem, stejně jako brambůrky či přeslazené limonády. Děti, které byly uvyklé a měly peníze na to, aby si tyhle tovary kupovaly, nepřestanou.

Je tohle cílem ministerské vyhlášky? Asi ano, patříte-li k politickým trubcům, kteří se tak rádi chlubí tím, že vše řeší zákazy a nařízení, tak bezpochyby. Ministři zdravotnictví a školství sami sobě namlouvají, že děti si místo koly z automatu koupí v konzumu za rohem neslazenou minerálku, a ještě si při tom zaběhají. Svatá prostoto.



Celý komentář naleznete v dnešním vydání Lidových novin

2 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
22. prosince 2016 v 9:17  

Bez ohledu na "podařenost" pamlskové vyhlášky bych nerozporoval fakt, že prodávat čipsy a podobné blbosti přímo ve škole dobré není. Kdo takový bufet ve škole má/měl, tak zřejmě potvrdí, že tvrzení "děti si to koupí stejně jinde" není zcela pravdivé.

V mnoha případech prostě nekoupí. Odpozorováno na vlastní oči za situace, kdy buffet u nás asi dva roky není vůbec a předtím asi dva roky byl.

Marie Maruška řekl(a)...
22. prosince 2016 v 11:02  

U nás spolek rodičů již před lety prosadil, aby se v bufetu na ZŠ dětem neprodávaly nápoje s kofeinem a chipsy. Žádná vyhláška potřeba nebyla. Ministerstvo školství by se mělo věnovat zásadnějším věcem (změna RVP, snížení byrokracie, razantní zvýšení mezd učitelů ...) a ne tomu, co školy zvládnou i bez něj.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.