Kateřina Valachová o rušení středních škol a novém systému financování. Daniel Münich: Plány jsou v Česku založeny jen na dojmech.

pondělí 19. prosince 2016 ·

Na středních školách v Česku je o třetinu míst víc než mladých lidí, kteří by na nich mohli potenciálně studovat. Jejich kvalitu přitom nikdo nekontroluje. „Jeden starosta mi říkal, že je u nich střední škola, kde se k maturitě dostal jediný student. Taková škola nemůže mít v našem systému místo. I když je to nepopulární, je třeba si přiznat, že financujeme i nekvalitní školy,“ uvedla ministryně školství Kateřina Valachová na Fóru Hospodářských novin při debatě o změnách financování regionálního školství. Druhým diskutujícím byl ekonom Daniel Münich.


Kateřina Valachová (twitter.com)
Zřizovateli středních škol jsou kraje, kterým ministerstvo školství nemůže nařídit, aby nějakou školu zrušily. V budoucnu by to ale jít mohlo. „Pokud se ukáže, že v některé škole je hodně neúspěšných studentů, pošleme tam školní inspekci. Nízkou kvalitu školy prodebatujeme s vedením kraje, a pokud šetření inspekce potvrdí pochybení, měli bychom ve spolupráci s krajem školu zavřít,“ uvedla Valachová. V budoucnu by chtěla, aby mělo ministerstvo školství nad školami fungujícími v Česku větší kontrolu.

Valachová mluvila také o návrhu nového financování škol. Ten je mnohem složitější než současná metoda, kdy ministerstvo posílá školám peníze podle toho, kolik mají žáků. A ředitelé se obávají, jak bude systém fungovat v praxi.

„Systém není vyzkoušený. Ministerstvo se mělo domluvit třeba s jedním krajem, kde by se novinka vyzkoušela,“ potvrzuje jejich obavy ekonom zabývající se vzděláváním Daniel Münich. Podle něj Česko téměř nevyužívá pedagogický výzkum a veškeré plány ve vzdělávání staví jen na „dojmech“, změny nemá nijak podložené.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

krtek řekl(a)...
19. prosince 2016 v 13:40  

To jsou perly - ekonom navrhuje, aby se systém financování vyzkoušel nejdříve v jednom kraji. A říká, že pedagogický výzkum nefunguje - no bodejť by jo, když předcházející ministerstva rušila a slučovala. A předcházející období se každá z institucí NÚOV, NIDV, VÚP, ÚIV, ČŠI snažila přežít, jak se dalo, tudíž kdy byl naposledy nějaký skutečný výzkum, to já nevím. Možná za ministra Piťhy nebo Vopěnky, dvacet let tomu nazad.

Eva Adamová řekl(a)...
19. prosince 2016 v 15:00  

"I když je to nepopulární, je třeba si přiznat, že financujeme i nekvalitní školy,..."

Takto řečeno to vypadá, jakoby na těchto školách byl nekvalitní ředitel a pedagogický sbor. Ve skutečnosti je však pedagogický sbor pravděpodobně stejně kvalitní jako jinde, jen mají bohužel smůlu na skladbu oborů, do nichž se hlásí horší žáci. Kvalita školy se tak odvíjí ne od kvality učitelů ale z podstatné části od "kvality" studentů. Představa, že pokud bychom tyto horší žáky přesunuli na kvalitní gymnázia, dosahovali by kvalitních výsledků je hodně naivní. Ale dovedu si představit, že paní ministryně si to snad opravdu myslí.

mirek vaněk řekl(a)...
20. prosince 2016 v 9:51  

"I když je to nepopulární, je třeba si přiznat, že financujeme i nekvalitní školy,..."

Já bych řekl, že financujeme i nekvalitní žáky.

A také nekvalitní úředníky a ministry.

Pan Münich ví jako bývalý člen NERVu o dojmech svoje. Mohl do školství pozitivně zasáhnout.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.