Gymnazisté chtějí operovat, ne učit

pondělí 5. prosince 2016 ·

Když ministryně školství Kateřina Valachová ohlásila, že do konce roku platy učitelů vzrostou o osm procent, expert na vzdělávací systémy Daniel Münich pro Deník reagoval, že symbolické přilepšení o několik stokorun nic neřeší. „Aby to proměnilo zájem o obor, muselo by jít o zvýšení skokové, kolem deseti tisíc," míní Münich. Výsledky, jež přinesl průzkum společnosti Scio mezi třemi tisícovkami žáků předposledních ročníků středních škol, jeho slova nepřímo potvrzují. Píše o tom Deník.cz.

Gymnazisté, kteří ve vysokoškolském studiu pokračují nejčastěji, si učitelství volí až na jednom z posledních míst. Konkrétně je preferuje sedm procent z nich. Před pěti lety to bylo ještě o procento méně.

Největší zájem mají o lékařské a farmaceutické obory, za nimi se umístily humanitní a ekonomické vědy. Poslední místo obsadily zemědělské a zdravotnicko-sociální směry. Scio, jež pořádá Národní srovnávací zkoušky, také zjišťovalo, kam a proč se kdo hlásí. Ti, kteří uspěli ve zkouškách nejlépe, se chystají na matematicko-fyzikální, přírodovědné, lékařské a IT obory. Na opačném konci jsou uchazeči o zdravotnicko-sociální a také pedagogické zaměření.


Celý text naleznete zde

Více informací o průzkumu zde

5 komentářů:

Tomáš Barták řekl(a)...
5. prosince 2016 v 10:54  

Pokud by někdo čekal něco jiného, byl by naivní.
Co k tomu dodat? Nic. Protože to snad ani nemá cenu.

(A přece něco: A to si učitelské obory často vybírají studenti jen proto, aby měli VŠ vzdělání a titul, nikoli kvůli tomu, že by chtěli učit. To je přece známé.)

Tlumočník řekl(a)...
5. prosince 2016 v 10:54  

Na to nepotřebovali dělat průzkum. Mohli se zeptat kteréhokoli gymnaziálního učitele.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
5. prosince 2016 v 11:06  

Na to se nemusí ptát gymnaziálního učitele, to jim řeknu taky a učím na základce.

Jan Hučín řekl(a)...
5. prosince 2016 v 11:16  

Gymnazisté, kteří ve vysokoškolském studiu pokračují nejčastěji, si učitelství volí až na jednom z posledních míst.

Ehm. Někdo si asi nepřečetl pořádně zprávu. Pedagogické obory jsou co do preferencí na šestém místě ze třinácti, pokud pominu volbu "ještě nevím". Je o ně vyšší zájem než o technické, jazykové nebo mat-fyz obory.

poste.restante řekl(a)...
5. prosince 2016 v 15:00  

Ovšem důležitější, nežli zájem o obor je celkový cíl studia.
Adept technického oboru, mat-fyzu nebo medicíny se nejspíše bude chtít svému oboru dále věnovat.
Adept studia pedagogiky, kulturologie či sociologie má velmi často za cíl jen bez větší námahy získat titul a pak se věnovat něčemu jinému.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.