Začíná Měsíc filmu na školách. Letošní hlavní téma je nucený odchod z vlasti

úterý 1. listopadu 2016 ·

Projekt Příběhy bezpráví – Měsíc filmu na školách seznamuje žáky a studenty s moderními československými dějinami. Na téměř šesti stech českých základních a středních školách se tak budou v listopadu již podvanácté konat filmové projekce a besedy s pamětníky, historiky i filmaři. Žáci a studenti dostanou tentokrát příležitost seznámit se s příběhy lidí, kteří v minulém století z různých důvodů opustili své domovy.


Karel Strachota (jsns.cz)
"Téma jsme zvolili s ohledem na aktuální migrační krizi. Uvědomujeme si, že je od československých útěků během 20. století v řadě ohledů odlišná a jsou s ní spjatá mnohá rizika. To ovšem neznamená, že neexistují také podobnosti," uvedl Karel Strachota, ředitel programu Jeden svět na školách ze společnosti Člověk v tísni, který projekt pořádá.

Ke konci října bylo na letošní ročník Měsíce filmu na školách přihlášeno 569 základních a středních škol. Organizátoři pro ně připravili snímky o emigraci, poválečném odsunu Němců, provokacích Státní bezpečnosti vůči těm, kteří chtěli odejít do zahraničí, budování hranice z ostnatých drátů kolem Československa nebo o přesidlování a internaci řeholníků a řeholnic.


Podrobnosti naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.