Patří hidžáb do škol? Spor míří před soud

úterý 1. listopadu 2016 ·

Zítra soud opět otevře „kauzu hidžábu v české škole“. Bývalá studentka muslimského vyznání podala na pražskou zdravotnickou školu letos v březnu žalobu kvůli zákazu nošení muslimského šátku hidžábu. Škola zákaz odůvodnila tím, že ve školním řádu nejsou povoleny žádné pokrývky hlavy.

Ivanka Kohoutová (seznamskol.eu)
V listopadu 2013 se v médiích objevily zprávy o tom, že dvě muslimské dívky - třiadvacetiletá Somálka a pětadvacetiletá Afghánka -opustily Střední zdravotnickou školu v Praze 10 proto, že jim nedovolila nosit hidžáb.

"Ředitelka si mě zavolala a řekla: 'Jestli chceš být ve škole, nesmíš nosit šátek.' Řekla jsem, že to je proti mému vyznání, že jsem muslimka," řekla České televizi jedna z dívek. Nabídla tedy, že ho bude nosit tak, aby ji přikrýval pouze vlasy. Ani to se prý ředitelce nelíbilo. Dívka ještě týž den školu opustila.

Druhá muslimka se zkoušela přizpůsobit dva měsíce, pak odešla také. "Seděla jsem ve třídě a vůbec jsem se nemohla soustředit. Nemohla jsem nic dělat, pořád jsem musela myslet na to, že mi něco chybí. Proč jsem tu bez šátku? Mám svá práva a náboženství," vysvětlila ČT.

Ředitelka školy Ivanka Kohoutová argumentovala tím, že nošení pokrývky hlavy zakazuje školní řád jako nespolečenské: „Asi bychom neobhájili, aby tady děti seděly v kapucích, kulichách a učitelé chodili v kloboucích,“ vysvětlila serveru Aktuálně.cz.

Na stranu dívek se postavila ombudsmanka Anna Šabatová, která počínání školy označila za nepřímou diskriminaci, ředitelku naopak podpořil například tehdejší ministr školství Marcel Chládek.


Citace podle zprávy ČTK zde

2 komentářů:

aknelka řekl(a)...
1. listopadu 2016 v 13:27  

Jednoznačně NEPATŘÍ.

mirek vaněk řekl(a)...
2. listopadu 2016 v 7:49  

Pokud je ve školním řádu zákaz pokrývek hlavy, není o čem diskutovat. Pokud zákaz pokrývek hlavy ve školním řádu někomu vadí, tak si má najít školu, kde není.
Pokud za zákaz pokrývek hlavy ve školním řádu chtějí popotahovat ředitelku, tak musí stíhat většinu ředitelů v ČR včetně inspekce a školních rad, které v tom neshledaly pochybení.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.