Učitelka nutila žáka opakovat, že je blb. Za týrání dostala podmínku

úterý 22. listopadu 2016 ·

Podmíněným trestem za týrání svěřené osoby končí případ učitelky, která urážela a ponižovala třeťáky a čtvrťáky. Když někdo nezvládal látku nebo zapomínal, nutila jej před ostatními opakovat, že je blb. Informuje o tom ČTK.

Třídní učitelka v jedné z poděbradských základních škol podle pravomocného verdiktu na žáky křičívala a častovala je urážkami jako „blbec, hajzlík, hlupák“. Podle Nejvyššího soudu (NS) nelze její jednání omluvit tím, že dostala - podle svého tvrzení - „slabší třídu“, se kterou měla problémy i předchozí učitelka, a že tři konkrétní žáci měli psychické potíže už dřív.

Čin podle NS vykazuje všechny znaky týrání, zvlášť při vědomí, že učitelka se specializovala na práci se žáky s vývojovými poruchami učení. „Kdo jiný, než právě ona, měl rozpoznat škodlivost zlého a necitlivého jednání a dlouhodobého nakládání s dětmi, které takovými vývojovými poruchami trpěly?“ nastolili řečnickou otázku soudci NS.


Celý text naleznete zde

3 komentářů:

Tajný Učitel řekl(a)...
22. listopadu 2016 v 12:54  

A byl žák blb nebo nebyl? To je přeci zásadní informace.

Jana Karvaiová řekl(a)...
22. listopadu 2016 v 18:07  

Náš nejoblíbenější učitel občas používal slovo idiot s tím, že to prý není nadávka ,ale diagnoza.

mirek vaněk řekl(a)...
23. listopadu 2016 v 9:11  

Pokud je článek pravdivý, tak tohle neměl řešit soud, ale ředitel a ČŠI. Do tohoto stadia to nikdy nemělo dojít.
I když, třeba to brali pozitivně, jako vzorový příklad sebehodnocení žáků:-)

Učitelka může být ráda, že to takto dopadlo.
Kdyby měli žáci trvalé následky tak bude ještě platit celý život.
Ale plyne z toho zajímavé poučení. Chtělo by to, aby učitelé podávali žaloby za trvalou psychickou újmu způsobenou nezvedenými žáky a nevhodným školním prostředím. Myslím si, že ty spousty učitelů s diagnostikovaným syndromem vyhoření mají slušnou šanci vyhrát. Dokonce i důkazy na mobilech by se daly sehnat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.