Povinná maturita z matematiky se na všech školách kromě gymnázií odkládá

úterý 22. listopadu 2016 ·

Povinná maturita z matematiky na středních odborných školách se minimálně o rok odkládá. Na gymnáziích a lyceích začne dle původního plánu již v roce 2021. Na dnešní tiskové konferenci to oznámila ministryně školství Kateřina Valachová. Návrh na změnu v zavádění povinné matematiky předloží vládě ještě během úterý. Informují o tom zpravodajské servery.


Kateřina Valachová (vlada.cz)
„Vládě předložím dvě varianty. Tou první je, že od roku 2021 by povinnou maturitu z matematiky měla gymnázia a lycea a rok poté i ostatní školy,“ řekla Valachová. Druhá varianta počítá s dvouletým odstupem, povinná maturita z matematiky na všech školách vyjma gymnázií a lyceí by tak začala v roce 2023.

O maturitě bude Valachová hovořit v úterý také s premiérem Bohuslavem Sobotkou, s nímž se sejde v rámci bilančních schůzek mezi předsedou vlády a všemi ministry.


Více informací naleznete například zde

10 komentářů:

Vít Tomis řekl(a)...
22. listopadu 2016 v 12:23  

Jedna novela za druhou... Je vidět, že MŠMT neustále vymýšlí něco nového, že ti úředníci a náměstci a ministryně tam fakt nejsou zbytečně.

Tajný Učitel řekl(a)...
22. listopadu 2016 v 12:56  

pásli ovce valaši. Ministryně by hlavně měla zdůvodnit proč je matika nutná pro každého.

Eva Adamová řekl(a)...
22. listopadu 2016 v 14:18  

Naprosto nevidím důvod k odkladu maturity z matematiky na technicky zaměřených středních školách, které mají už teď stejný počet hodin matematiky za celé čtyři roky studia jako na gymnáziích, a o dost vyšší než na gymnáziích jazykově zaměřených. Je vidět, že ministerstvo to má vše opravdu "promyšlené".

Eva Adamová řekl(a)...
22. listopadu 2016 v 16:17  

Tak, jak jsem se dočetla, odkládá se to i kvůli reformě financování, která má údajně přinést i peníze na dělení matematiky na středních školách, od čehož se očekává, že i z téměř propadlíků ze základek udělají na středních školách génie.

Evokuje to několik otázek.

1. Kde vezmou SŠ na dělenou matematiku aprobované matikáře?
Odpověď A )Přetáhnou je ze základek, čímž způsobí kolaps výuky matematiky na základkách, protože volných matematiků na trhu práce pravda není mnoho.
Odpověď b) Nikde, matematika bude na středních školách vyučována neaprobovaně, a to bude pro studenty pošušňáníčko.

2. Proč dělení matematiky na SŠ a ne na ZŠ, kde by to pravděpodobně mělo daleko větší efekt?
Tady odpověď raději ani nehledám, protože to bych musela ministryni i se středoškolskou unií, od níž nápad pochází, poslat někam.

Ygrain řekl(a)...
22. listopadu 2016 v 16:34  

Tak tady už opravdu zůstává rozum stát. Všechna gymnázia, tedy i humanitně zaměřená, budou maturovat z matematiky, ale odborné technické školy ne?
Úžasnoucnější a úžasnoucnější.

Simona CARCY řekl(a)...
22. listopadu 2016 v 19:05  

Vida - další opatření ke zlepšení úspěšnosti našich skvělých maturantů. Jen tak dál!
Ještě zbývá možnost prohodit základní školu a střední, že by se nejdřív maturovalo a po skončení maturity by se dodělávalo základní vzdělání!

Tím by se splnilo vícero požadavků:
a) maturitu by měl každý (kdo by ji proboha nedal ve čtvrtý třídě, že?)
b) k vrcholům základního vzdělání by se dostávaly žáci již ve zralém věku dnešních středoškoláků a bytelně by se soustředili na důležité otázky pro život.
c)učitelé na základních školách by automaticky čelili menší šikaně

Tento bod je opsán z chráněných zdrojů volebního programu nejmenovane mladé dravé strany.

mirek vaněk řekl(a)...
23. listopadu 2016 v 6:51  

Jako obvykle. Přehodíme problém na případného nástupce. Nebo odložíme a pak si to rozmyslíme. Další důkaz neschopnosti ministerstva.

Pro Tajného učitele. Povinná maturita z matematiky je stejně povinná jako povinná čeština či jazyk. Povinná státní maturita je nutná z toho důvodu, že když není kontrola málokdo pracuje dobrovolně a s nadšením. To si myslí jen budovatelé komunismu.
Jen školní maturita už prokázala svou nefunkčnost.

Pro paní Adamovou. SŠ nepřetáhnou matikáře ze ZŠ. Matikář ze ZŠ by musel být blázen, kdyby šel na SŠ kde bude buzerován za neúspěšnou maturitu lenochů.

Unknown řekl(a)...
28. listopadu 2016 v 0:12  

Vy jste při hledání rychlé půjčky?
Finanční prostředky v době kratší než 24 hodin?
Pojištěný a zajištěné úvěr?
Půjčky na 3% úrokové sazby?
Spojte se s námi o půjčku na adrese: WestFidelityservice@gmail.com

Unknown řekl(a)...
28. listopadu 2016 v 0:12  

Vy jste při hledání rychlé půjčky?
Finanční prostředky v době kratší než 24 hodin?
Pojištěný a zajištěné úvěr?
Půjčky na 3% úrokové sazby?
Spojte se s námi o půjčku na adrese: WestFidelityservice@gmail.com

krtek řekl(a)...
28. listopadu 2016 v 6:51  

1) To odložení pro jiné školy než gymnázia je jen o rok, maximálně o dva. Jen se ukáže, že i na těch gymnáziích to s úrovní matematiky není nijak slavné, ale za čtyři odmaturují.
2) Dělení jedné hodiny v 1.-3. ročníku už máme teď, stejně jako 12 hodin na celé studium + volitelná matematika 3. a 4. ročník, učit ve 4. ročníku nematurující je podařené - žáci očekávají, že je pustíme k maturitě zadarmo (míněno bez jakékoliv snahy a výkonu).
3) Pomohly by hodiny navíc na ZŠ, stejně jako ty přijímací zkoušky. Žák bez zvládnutí základních početních operací (sčítání, odčítání, násobení, dělení) + zlomky + práce s výrazy nemají na středních školách s maturitou co dělat, přesto je přijímáme (odhad až třetina má menší/větší potíže).

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.