Učitelka neprávem vyhozená ze školy se nevzdala, teď je v ní ředitelkou

úterý 8. listopadu 2016 ·

Jarmila Kánská je zřejmě jedinou učitelkou v Česku, která se kvůli neoprávněnému vyhazovu z práce soudila se školou, vysoudila zpět výplatu za dva a půl roku a ve stejné škole se stala ředitelkou. Za příběhem se šťastným koncem se ovšem ukrývají roky psychického vypětí. Příběh Jarmily Kánské připomíná server iDNES.cz.


Jarmila Kánská (stříbro.cz)
V roce 2005 ji tehdejší ředitel školy propustil pro nadbytečnost a ona se krátce poté obrátila na Okresní soud v Tachově.

„Mým proviněním bylo to, že jsem s ředitelem v některých věcech nesouhlasila, proto došel k závěru, že se mě musí zbavit,“ říká Kánská.

Během tří let prošla všemi stupni soudů, až v únoru 2008 rozhodl Nejvyšší soud v Brně, že výpověď je neplatná a že ředitel jednal v rozporu s dobrými mravy. I z toho důvodu, že ji propustil v době, kdy vyvěsil na pracovním úřadě, že hledá učitele.

Ředitel tedy musel Kánskou přijmout zpět, ale ve stejné chvíli jí dal opět výpověď pro nadbytečnost a zakázal jí vstup do budovy. Tomu ale obratem udělal přítrž Krajský úřad Plzeňského kraje - jako zřizovatel, proto se Kánská nakonec do školy vrátila. Další čtyři roky učila matematiku pod ředitelem, o němž soud prohlásil, že ji šikanoval.

Post opustil až poté, co začal platit nový zákon, podle něhož se na všechny ředitelské posty musí vypsat výběrové řízení. To nakonec Jarmila Kánská v roce 2012 v souboji s původním ředitelem a další kolegyní z jiné plzeňské školy vyhrála.


Celý text naleznete zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.