Stanislav Křeček: Požadavků muslimů, aby se školy přizpůsobily, bude přibývat

neděle 20. listopadu 2016 ·

Zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček v rozhovoru pro Právo popsal, že v posledních letech přibývá neformálních stížností kvůli muslimským studentům. Podle něj žádají po školách nepřijatelné podmínky a bude jich přibývat. Školství by se podle něj proti tomu mělo postavit.

V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:

Stanislav Křeček (ochrance.cz)
Setkal jste se někdy s případy, že by muslimští studenti či žáci měli po ředitelích nějaké speciální požadavky, které by třeba nebyly slučitelné se školním řádem?

Samozřejmě. Setkáváme se s tím už od té doby, kdy náš úřad řešil problémy s muslimskými šátky ve zdravotnické škole na Praze 10. K tomu došlo před třemi lety. Mám signály od rodičů, že to jsou požadavky na výuku dějepisu, nebo aby nebyly dějiny vyučovány, aby děti nebyly obtěžovány výukou o věrozvěstech. Ale že bych přímo řešil nějakou konkrétní stížnost, s tím jsme se netkali.

Co s takovými stížnostmi děláte?

Odpověděli jsme rodičům, že to je nepřijatelné. Sdělili jsme jim, že to nesmí připustit, a aby to řešili s vedením školy. Oficiálně požadavek na ochranu práv na nás nebyl.

Kolik takových stížností už jste řešil?

Není to ojedinělé a zdá se, že toho bude přibývat.


Celý rozhovor naleznete zde

3 komentářů:

Nowak řekl(a)...
20. listopadu 2016 v 19:53  

Požadavky různých výjimek a úlev českých rodičů nebo žáků vůči školám rok od roku rostou. Jsou podporováni mnoha hlasy třeba z novin a časopisů. Časté jsou stížnosti na to, že škola žáky obtěžuje nevhodným učivem. Je zcela logické, že za těchto okolností můžem očekávat i požadavky muslimů. Pan Křeček má pravdu.

Jana Karvaiová řekl(a)...
21. listopadu 2016 v 6:20  

Zde na okrese se řešil případ, kdy rodiče dvou dětí (dívka a chlapec) si nepřáli aby: dívka chodila na tělocvik s chlapci, byla zahalená od hlavy až k patě, ob děti nechodili na výtvarku (prý nesmí ztvárňovat tváře a zvířata) a u chlapce v páté už začíná být problém třída společně s děvčaty. Zatím jim bylo doporučeno buď setrvat za našich českých podmínek nebo odjet do muslimské země. Jak to bude s dalším nátlakem?

Ygrain řekl(a)...
21. listopadu 2016 v 15:08  

"Zatím jim bylo doporučeno buď setrvat za našich českých podmínek nebo odjet do muslimské země."
Cože, taková diskriminace? A jak to dopadlo?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.