Školní ombudsman Ladislav Hrzal: Zásadní je snaha o vzájemnou dohodu, respektování a dodržování pravidel

neděle 20. listopadu 2016 ·

„Stačí, aby jedno kolečko v soukolí rodiče, žáci, učitelé bylo zadřené, porouchané, pokřivené nebo jinak poškozené a stroj přestává správně fungovat," říká nový školní ombudsman Ladislav Hrzal. O tom, jak se začíná orientovat ve své nové roli, informuje ČTK.


Ladislav Hrzal (msmt.cz)
Jeho hlavním úkolem je přispět k vytváření zdravých vztahů na školách mezi všemi aktéry vzdělávacího procesu a pomoci řešit případy šikany. První výjezd měl na jednu pražskou školu, kde navštívil divadelní představení o šikaně. Do konce roku plánuje zavítat ještě do čtyř škol. Dvě z nich podaly stížnost. "Chci mluvit jak se stěžovateli, tak s těmi, na které si stěžují," uvedl Hrzal.

Ve dvou zbývajících případech zavítá do škol, kde učí vítězové ankety Zlatý Ámos. Zkušenosti s vedením této ankety mu při práci školského ombudsmana pomáhají. "Já jsem za těch 24 let, co anketa existuje, poznal velké množství pedagogů a žáků, kde to ve vztazích lidově řečeno klape. Rodiče, žáci a učitelé jsou naladěni na stejnou notu. Vzájemně se respektují, vycházejí si vstříc, spolupracují."

Nyní bude poznávat i školy, kde vztahy nefungují. Pokusí se je napravit. "Uvědomuji si, že to bude nesmírně těžké, zvláště pokud nebude u všech zúčastněných stran snaha o vzájemnou dohodu, respektování a dodržování pravidel,“ říká Hrzal.


Celý text naleznete zde

4 komentářů:

Unknown řekl(a)...
20. listopadu 2016 v 10:39  

Co když nefunguje řidič?

Eva Adamová řekl(a)...
20. listopadu 2016 v 12:44  

Vyhodit od volantu!!

Ferda44 řekl(a)...
20. listopadu 2016 v 15:10  

"Jeho hlavním úkolem je přispět k vytváření zdravých vztahů na školách..."

No tak dvě školy už navštívil, možná tam dokonce ozdravil vztahy, takže tímto tempem za nějakých 50 let bude ve školách pohoda...

Ale vážně. Ombudsman obecně a tento zvláště je školství platný jako pověstný zimník neboštíkovi.

Eva Adamová řekl(a)...
20. listopadu 2016 v 19:15  

Takže ombudsman předal veškerou agendu kolem stížností Píclovi, aby stihl navštívit do konce roku čtyři školy? Zírám v úžasu.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.