Návrh Koncepce rodinné politiky míří i do oblasti školství

středa 2. listopadu 2016 ·

Garance mateřské školy od 2 let věku a možnost nastoupit i během školního roku, vznik mikrojeslí (pro maximálně 4 děti), od půl roku věku financovaných státem, financování dětských skupin státem, všechny veřejné školky zadarmo, všechna předškolní zařízení budou muset mít jednotný vzdělávací program a dodržovat hygienickou vyhlášku, rozšíření družin a přizpůsobení jejich otevírací doby potřebám rodin, poradenské služby pro rodiny– to jsou některé návrhy z Koncepce rodinné politiky, kterou chce vládě předložit ministryně Michaela Marksová. O návrhu píše MF DNES.

Podle reportáže návrh kritizují i koaliční partneři sociálních demokratů a i v oblasti školství je problematický:

Michaela Marksová (vláda.cz)
Bezplatné školky a financování dětských skupin ze státního rozpočtu jsou sice pro mnohé rodiče příjemné bonusy, ale v době klesající populační křivky a nedávno zavedené slevy na školkovné nedávají smysl. Navíc nárok na místo ve školce pro děti od dvou let je už odsouhlasený v novele školského zákona a má platit od roku 2018. Ministerstvo školství začalo také investovat do zvyšování kapacit školek.

V návrhu přitom chybí jasnější představa, jak předškolní péči systémově organizovat. Dnes spadá kromě ministerstva práce především pod ministerstvo školství a částečně pod průmysl. Ani jeden z posledně zmíněných resortů k tvorbě koncepce nebyl přizván. Nemohly se tak vyjádřit k návrhu rozšířit otevírací doby školních družin nebo bezplatných mimoškolních aktivit.


Celý text naleznete v dnešním vydání MF DMES, zkrácenou verzi zde

3 komentářů:

turistao 982 řekl(a)...
2. listopadu 2016 v 12:35  

Už tuším, jak to dopadne. Po ředitelích a ředitelkách bude inspekce požadovat desítky papírů, ale skutečný výsledek toho všeho bude nulový.

Jana Karvaiová řekl(a)...
2. listopadu 2016 v 17:28  

Tohle je Koncepce antirodinné politiky. Chtít po ženách, aby po socialisticku odkládaly děti do mikrojeslí? Fuj.

Nicka Pytlik řekl(a)...
2. listopadu 2016 v 20:16  

rozšíření družin a přizpůsobení jejich otevírací doby potřebám rodin

Základní potřebou rodiny je snad být spolu, ne?
Ještě, že družinářky budou moci svoje děti umístit do družiny.

Rodiče mají zájem i o to, aby pobyt jejich dětí ve školce byl pestrý, živě se zajímají o to, jestli děti tráví dostatek času venku, mají přístup ke kulturním i sportovním prožitkům, a tak nějak podobně. Je to třeba, když ty děti odvedou do školky ráno v půl sedmé a vyzvednou v půl páté odpolene. Rodiče vítají celotýdenní pobyty školek v přírodě a zážitkové spaní ve školce přes noc. Protože se dětem ve školce líbí, dožadují se rodiče otevírací doby i o státních svátcích, a určitě by uvítali i víkendový provoz. Zvláště pak ti, kteří jsou s mladším sourozencem na rodičovské dovolené.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.