Asistentka pedagoga: Za dva úvazky mám méně než skladnice v Lidlu

středa 2. listopadu 2016 ·

„Do školy přicházím na 6:00. Abych mohla mít alespoň minimální mzdu, dobírám ještě čtvrt úvazku úklidu ve škole. Uklízím do 7:15. Protože ve škole vedu i kroužek keramiky, tak poté zajistím pec v keramické dílně, která je přes noc zapnutá. Pak jdu do třídy a s pedagogem děláme přípravu na výuku. Ráno také zajišťuji prodej dotovaných mléčných výrobků. Od 8:00 probíhá výuka dle plánu a rozvrhu. Z vlastní iniciativy se starám i o školní zahradu, koordinuji a zajišťuji sběrovou akci kaštanů a tvořím nástěnku střediska volného času,“ popisuje svůj pracovní den asistentka pedagoga Jitka Hájková v rozhovoru pro ČOSIV.

V rozhovoru zazní i tyto otázky a odpovědi:

Jaký je podle vás váš hlavní přínos pro výuku?

Tím, že jsem ve „dvojtřídce“ (spojené čtvrté a páté třídě), tak se cítím velmi nápomocna jak učiteli, tak žákům. Ve třídě máme žáka se zrakovým postižením, 5 žáků s DYS poruchami a ADHD. Dělíme se jak do skupin, tak pracuji se žáky dle pokynů učitele. Žáci za mnou také mohou kdykoliv o přestávce přijít a sdílet své potřeby.

Kolika dětem ve třídě a jakým způsobem jim poskytujete podporu?

Všem. Přístup naší školy mě velmi oslovil, neboť se zde ke každému žáku přistupuje individuálně. Bez ohledu na to, jestli má nějaké vyšetření či ne.

Co by se podle vás mělo systémově změnit v přístupu k asistentům pedagoga?

Finanční ohodnocení. Odvádím stejně náročnou práci jako kolegové, myslím, že někdy i více než vychovatelky ze školní družiny, ale tabulkové hodnocení naprosto neodpovídá náročnosti této práce. Bohužel časová i psychická náročnost mi již nedovoluje další potřebné vzdělání si dodělat. Kdybych nebyla finančně jištěna manželem a tato práce by mě tak nebavila, nemohla bych ji dále dělat, větší plat bych měla i jako skladnice v Lidlu. Moje čistá mzda za dva úvazky je průměrně 11 tisíc korun. Dělám to tedy téměř dobrovolně, plat mě opravdu neuživí.


Celý rozhovor naleznete zde

4 komentářů:

Vladimír Stanzel řekl(a)...
2. listopadu 2016 v 7:57  

"Odvádím stejně náročnou práci jako kolegové," - těmi kolegy myslí učitele? To je vskutku smělé tvrzení. Článek ovšem ukazuje v plné nahotě bídu české inkluzivní cesty, její naprosto nedostaatečně zajištěné financování, což ale "odborníkům" z ČOSIV nikterak nevadí, žádný apel na MŠMT se v textu či jinde neobjeví.

Eva Adamová řekl(a)...
2. listopadu 2016 v 12:13  

Tabulkové ohodnocení je jedna věc, druhým problémem je skutečnost, že ve škole v podstatě nemůže pracovat asistent na plný úvazek. Jeho plný úvazek totiž čítá 40 hodin, což je z mnoha důvodů ve školách nereálné. Do zmiňovaných 40 hodin se mu totiž nepočítají přípravy na hodinu, ty dělá učitel, a většina žáků má asistenta přiznaného na hlavní a naukové předměty, tedy asi na 20 hodin. Zaměstnat asistenta ke dvěma žákům z různých tříd pak nelze kvůli rozvrhu. A pravdou také je, že se s asistenty vymetají dozory, různé pochůzky - třeba s žáky k zubaři a suply v družině. Jsou to prostě chudáci za pár šupů a co už vůbec nechápu, je zřízení oboru asistent pedagoga na některých VŠ, když podle zákona stačí středoškolské vzdělání a primitivní kurz.

Jana Karvaiová řekl(a)...
2. listopadu 2016 v 13:13  

Už se nám to rozjíždí. Mám nyní nové posudky a požadavek na asistenta od prosince. Jako fór dobrý. Jako fakt - inkluzionisté všech zemí, rozptylte se. To jste drobátko nedomysleli, že? A že vás na to někdo upozorňoval? Ano, ale vy jste to nečetli nebo zahazovali se slovy - to napsal nepřítel a odpůrce inkluze. Jenže vy v těch školách teď neučíte. jste vysmátí a plkáte dále.

Tomáš Barták řekl(a)...
2. listopadu 2016 v 14:19  

Už jsem to psal na ČŠ několikrát. Jen víc a víc, aby celý systém zkolaboval. Jenže to se (bohužel) nestane. Teprve při totálním kolapsu by se situace začala systémově řešit. Asi mám naivní představy, což bych ve svém věku už neměl mít. (Omlouvám se.)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.