Marksová: Hlavně žádnou paniku, ústavy neruším

pondělí 28. listopadu 2016 ·

Pokud parlamentem projde návrh, který minulý týden schválila vláda, nastane nová situace. Budeme potřebovat spoustu pěstounů, kteří se starají o ohrožené děti v době, kdy pro ně stát hledá náhradní domov. Děti do sedmi let by totiž nesměly být v ústavech. Reportáž přináší deník.cz.


Michaela Marksová (vlada.cz)
„Jsem přesvědčená, že zdravé nebo lehce postižené miminko nemá v ústavu co dělat. Podle výzkumů dětem kolektivní péče jednoznačně škodí," zdůrazňuje ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Proti návrhu se ale bouří odborníci i někteří politici. „Sobotkův kabinet chce zakázat dokonce umisťování dětí do Klokánků. I zařízení pro děti, které vyžadují okamžitou pomoc, vnímá vláda jako ústav. Chystá se zničit fungující systém péče a nemá za něj žádnou náhradu," zlobí se poslankyně Jitka Chalánková (TOP 09).

Podle ministryně ale má být transformace postupná. „Tenhle falešný poplach někteří lidé vyhlašují už několik let. Pokud nebude krátkodobých pěstounů dostatek, tak nikdo nebude bránit tomu, aby bylo dítě do kolektivní péče umístěno. Ústavy budeme potřebovat vždycky, třeba pro těžce nemocné děti. Jejich úplné zrušení je hloupost. Takže konec paniky, prosím," řekla Marksová.


Celý text naleznete zde

2 komentářů:

Jana Karvaiová řekl(a)...
28. listopadu 2016 v 14:03  

Já nevím ,ale když už se nám tu promítají ty emerické a anglické filmy, měli bychom si vzít příklad. Věřím ) a vím) že v těch filmech jde o realitu. Dítě s problémovým chování "lítá" od jedné pěstounské rodiny k druhé. Ty rodiny sice procházejí školením, ale často vše dělají jenom pro peníze a s dítětem si vůbec neumí poradit. A když nezvládají, zavolají sociálku, hele vemte si ho, už nás to nebaví, a dítě šupajdí do jiné, bohužel podobné rodiny. Tak v tom případě bych řekla, zlaté ústavy. A proč se dělají takové obštrukce kolem adopcí? Mám v rodině příbuzné, kteří si pořídili dítě k adopci. Trvalo to 3 roky. Když za rok požádali znovu, chtěli po nich stejné věci, jako poprvé (školení, náslechy, psychology apod.Takže kde je chyba? Většinou ti, co chtějí dítě k adopci o to hodně stojí.Ale ty tanečky okolo psychicky mnohé rozhodí a nebo i odradí. A ti,co si budou brát děti do pěstounské péče hlavně za prachy ( a těch bude hodně), ti nadělají více škody než užitku.

Jirka řekl(a)...
28. listopadu 2016 v 14:23  

Souhlasím. Jde to říci tak jednoduše (že by znalost prostředí?) a stačilo by jen se zamyslet a činit. Pravda, dřív si také lidi poradili s opravdovými problémy, ale dnes se hroutí, když jim nejde telefon. Ale od ministrů se zbytnělým aparátem bych přece jenom čekal více.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.