Komentář MŠMT ke Společnému prohlášení odborných asociací ve školství

úterý 8. listopadu 2016 ·

Úvodem bychom rádi zdůraznili, že nejde o dopad novely školského zákona, ale o dlouhodobě neřešený stav. Jde o desetiletý dluh na našich školských poradenských zařízeních ze strany řady aktérů.

Ministerstvo školství, NÚV i ČŠI zpracovávají a koordinují stanoviska, která žádá praxe. Otázky a odpovědi se průběžně doplňují. Probíhají odborná setkání i školení. Stejně tak probíhá pravidelný průběžný monitoring praxe a přijímají se řešení.

Podpora nekončí. Změny jsou stále komunikovány prostřednictvím webových stránek na msmt.cz, metodického portálu NÚV rvp.cz i emailových dotazů. Pokračují vzdělávací programy NIDV. Takto masivně nikdy v minulosti nebyly změny v legislativě podporovány.

Systémové řešení MŠMT připravilo během roku a sice změnami financování regionálního školství, návrh je v PS před 2. čtením a školský výbor ho jednomyslně podpořil. Účinnost změn financování bude kopírovat konec přechodného období pro podpůrná opatření.


Zdroj EDUin.cz

Společné prohlášení odborných asociací ve školství jsme publikovali zde

11 komentářů:

Josef Soukal řekl(a)...
8. listopadu 2016 v 13:38  

Všechno se řeší a chaos narůstá.

tyrjir řekl(a)...
8. listopadu 2016 v 14:00  

Búehehe z MŠMT

Tak ono tedy "nejde o dopad novely školského zákona, ale o dlouhodobě neřešený stav. Jde o desetiletý dluh na našich školských poradenských zařízeních ze strany řady aktérů. "!?

Odpoví někdo vážně na otázku, proč byla přes protesty odborníků i školské veřejnosti navržena a přijata novela školského zákona stvějící Inkluzní šílenství na nevyhovujících základech (nedostatek odborných kapacit a nedostatek financí i nedostatek jinde běžných organizačních podmínek)? Mosty bez základů a auta bez podvozků jsou taky běžné a řeší se to do zblbnutí školením mizerně placených řidičů?

Až takhle daleko může dojít závislost MŠMT na diktátu nevládních organizací a na tzv, "čerpání vzdělávacích EU dotací"?

J.Týř

Janek Wagner řekl(a)...
8. listopadu 2016 v 15:20  

Podrobná reakce je v článku Ministerstvo školství reaguje na Společné prohlášení odborných asociací ve školství k naplňování úkolů a cílů vyplývajících z novely školského zákona od 1. 9. 2016 http://www.pedagogicke.info/2016/11/ministerstvo-skolstvi-reaguje-na.html

tyrjir řekl(a)...
8. listopadu 2016 v 17:38  

Búehehe, větší bramboračku jsem snad nečet
Jeden neví, jestli se smát nebo brečet

Janek Wagner řekl(a)...
8. listopadu 2016 v 18:00  

Mizerná redakční práce EDUin:

1. Uvedené vyjádření pochází z Blesk.cz, ale jde jen o zlomek celého stanoviska. EDUin se za přebírání z bulváru evidentně stydí a v rozporu se dobrými mravy neuvedl zdroj.

2. Stanovisko je z pátku 4. 11., EDUin ho nezmínil ani v pondělí ve svém týdenním přehledu bEDUin, ale až v úterý.

3. Celé vyjádření naleznete na http://www.pedagogicke.info/2016/11/ministerstvo-skolstvi-reaguje-na.html nebo na http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-politika/428974/odbornici-dali-blesku-za-pravdu-inkluze-brzdi-vsechny-zaky.html.


Lexxa řekl(a)...
8. listopadu 2016 v 18:04  

Jako Búehehe dělat můžem všickni, ale co s tím? Zavřeme školy a vyjdeme do ulic? Nebo raději hned rovnou střílet?
Vidím zásadní problém v tom, že je minimum ředitelek a ředitelů, kteří by řekli "a dost" a postavili by hradbu ze zdravého selského rozumu, který velí dělat vše v zájmu dítěte. Nejsme Finsko, kde je každá vesnice padesát kiláků od sebe. Tady je to prostě jinak. Myslím, že by šlo vozit děti se specvzdělpotřebami školním busem tam, kde budou vzdělávány adekvátně svým potřebám a specifikům.
Jenže to by minystře někdo musel nakukat, že školní busy by byly OK. A to zase nevoní neziskovkám a mlátí kolem sebe nerealizovatelnými nesmysly.
A koncem koců. Za rok půjdem k urnám (volebním) a současní ministerští se budou pakovat.

Jana Karvaiová řekl(a)...
9. listopadu 2016 v 6:17  

Oni tam nastrčí jinou figurínu. O školství se nikdo nepere. Plnou hubu školství mají pouze před volbami, potom to vždy usne. Do křesla ministra se pak dostane někdo, kdo chtěl na obranu nebo vnitro apod. a ostrouhal.

Unknown řekl(a)...
9. listopadu 2016 v 9:24  

"Takto masivně nikdy v minulosti nebyly změny v legislativě podporovány."Tak to souhlasím. Změna je ale vyvolaná okolnostmi, zejména zdržováním přípravy implementace změny, které byla dlouho očekávaná, ale nikdo se na ni nepřipravoval. Tady zcela sedí to, že ministryně jen řeší dlouho neřešené...

Jana Karvaiová řekl(a)...
9. listopadu 2016 v 10:49  

Takže se to musí vyřešit i za cenu toho, že jde o paskvil? Něco jako, radši paskvil než nic? Pěkně děkuji.Víte co pak stojí náprava takových kravin?

Unknown řekl(a)...
9. listopadu 2016 v 21:24  

"A koncem konců. Za rok půjdeme k urnám (volebním) a současní ministerští se budou pakovat."

Jim vůbec nedochází, že jsou na tom ještě hůř jak Demokraté v USA. Oni si stále myslí, že můžou vyhrát volby. Jsou to naivní hlupáci. Mají proti sobě postavenou širokou pedagogickou veřejnost. A těch pár vlezdoprdelků-ředitelů, kteří tady aktivně horují pro KŘ, inkluzi, nové financování škol je u voleb nezachrání. Očekávám povolební změny, zastavení naprosto nepřipravených projektů i za cenu, že budeme vracet část EU dotací.

krtek řekl(a)...
10. listopadu 2016 v 5:07  

To jako čekáte, že ANO má jinou politiku ke školství? No, já nevím.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.