Jak pomoct školám? Omezit fakta, papírování a zvýšit platy

čtvrtek 10. listopadu 2016 ·

Týdeník Ekonom završuje svůj seriál o problémech a aktuální situaci českého školství doporučením pěti kroků, které by mohly pomoci k vyřešení největších problémů.

1. Shodnout se na cílech vzdělávání. Tuzemské školství lze vystihnout slovem „nejistota“. učitelé a odborníci na vzdělávání totiž často upozorňují, že jako společnost Češi netuší, co od svého vzdělávacího systému očekávat. Na legislativní úrovni sice jsou k dispozici dokumenty, které cíle vzdělávání formulují (např. Bílá kniha nebo Strategie vzdělávání 2020), jenže buď jde o dokumenty zastaralé, nebo se jejich obsah nedaří uvádět do praxe.

Jindřich Kitzberger (skola-hrou.cz)
2. Přehodnotit obsah vzdělávání. Učivo nyní stanovují rámcové vzdělávací programy, které reformou z roku 2004 nahradily dřívější osnovy. „Zhruba polovina jednotného obsahu by tam vůbec být nemusela,“ upozorňuje Jindřich Kitzberger z Centra školského managementu při Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy.

3. Změnit učební metody. Z krátké zprávy České školní inspekce o využití alternativních učebních metod ve výuce lze soudit, že převládají ty klasické. V hodinách probíhá spíše frontální výuka založená na předávání poznatků.

4. Dostat do škol schopné ředitele. V současné době se ředitelé rekrutují zpravidla z řad učitelů, neboť ze zákona musí mít pedagogické vzdělání. „Kdo je dobrý učitel, ještě nemusí být dobrý ředitel,“ podotýká Jindřich Kitzberger. Do dvou let od nástupu si sice musí doplnit znalosti z oblasti řízení školství, avšak jiné manažerské nebo ekonomické předpoklady ředitelé splňovat nemusí. Zřizovatelé škol, kteří šéfa školy jmenují, navíc mnohdy ani nemají možnost vybírat z dostatku kandidátů. „Ta práce je relativně náročná, odpovědnost vysoká a není nijak zvlášť finančně hodnocená,“ vysvětluje Kitzberger. A pak je tu další problém. Šéfové tuzemských škol jsou zavaleni administrativou, takže fungují jako „správci budovy“.

5. Zvýšit atraktivitu učitelské profese. V tuzemsku se profese kantora stala natolik nepřitažlivou, že pro středoškoláky hlásící se na vysokou školu bývá pedagogická fakulta jako poslední nebo náhradní možnost. A ti, kteří by učit chtěli, v mnoha případech školství po pár letech opouští. Vina padá podle odborníků na bedra nízkých platů.


Celý text naleznete v aktuálním vydání týdeníku Ekonom

1 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
10. listopadu 2016 v 7:42  

Zajímavé, když bývalý náměstek, který s tím mohl kdysi něco udělat teď, když je mimo, navrhuje změny. A ještě nesmyslné.
Omezit fakta, když polovina RVP jsou prázdné fráze?
Změnit metody? Jak, aby to fungovalo? Kolik těch metod v praxi opravdu funguje? Kolik těch vzdělavatelů to co káže v praxi používá?
Dostat do škol schopné ředitele. Vždyť ředitel už spoustu let nemusí být učitel. Stačí když kdysi dávno zavadil o školu. Většinou je to politická figura. To si myslí, že špičkový manažer půjde za ty peníze do školství?
Zase obecné návrhy a žádné konkrétní řešení.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.