Učitelské profesní sdružení odmítá navrženou podobu kariérního řádu

středa 9. listopadu 2016 ·

Učitelské profesní sdružení odmítá podobu kariérního řádu, kterou připravila ministryně Valachová a dala si schválit vládou. Kariérní řád v navržené podobě je pouze polotovar, který neodpovídá na řadu otázek, například na otázku, jak se budou prokazovat velice obecně formulované kompetence v standardu učitele.

Kariérní řád v navržené podobě prohloubí administrativní zátěž učitelů, kteří povedou dokladové portfolio ke každé kompetenci standardu učitele.
Atestační řízení se bude opírat především o papírově doložené kompetence, ne o skutečnou práci učitele v konkrétních hodinách a s konkrétními žáky.

Ministryně Valachová nabízí místo zdůvodnění prázdné floskule o zvýšené prestiži učitelů či o větší motivaci zůstat v profesi. První stupeň je stupněm absolventa, druhý stupeň je povinný pro všechny.

Jak lákavou má být představa postupu za celou učitelskou kariéru o jeden stupeň výše? Jak lákavé a motivující má být pro učitele další vzdělávání, když všechny certifikáty starší deseti let nemohou být v atestačním řízení uplatněny a o uznání starších pěti let musí učitel písemně žádat?

Učitelské profesní sdružení odmítá také způsob, jakým byl kariérní řád připravován. Bez diskuse se širokou učitelskou veřejností. Učitelské profesní sdružení se důrazně distancuje od učitelských asociací i školských odborů podporujících navrženou podobu kariérního řádu.

1 komentářů:

Unknown řekl(a)...
9. listopadu 2016 v 23:43  

"Atestační řízení se bude opírat především o papírově doložené kompetence, ne o skutečnou práci učitele v konkrétních hodinách a s konkrétními žáky. "

Je to na hlavu postavené, protože vůbec nejde o proces výuky. I ten největší hlupec může zvládnout tzv. atestaci. Nic to neříká o "kvalitě" učitelské práce. Už tímto se jedná o absolutní zmetek. A někdo je na tento zmetek "hrdý".

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.