V rozpočtu Prahy je navržen dvoutřetinový nárůst investic do školství. Více peněz půjde i na platy zaměstnanců pražských škol

čtvrtek 10. listopadu 2016 ·

„Pro rok 2017 počítáme s dvoutřetinovým nárůstem prostředků určených na výstavbu základních škol, na rekonstrukce a havarijní opravy školských budov a na celou řadu dalších investičních akcí... Jsou to investice, které se nám mnohonásobně vrátí,“ uvedla pražská radní pro oblast školství Irena Ropková.


Irena Ropková (twitter.com)
Podle návrhu celkem jedenáct miliard tvoří běžné výdaje na provoz škol a školských zařízení, na mzdy a další výdaje spojené se správou pražského školství. Z toho 9,5 miliardy představují takzvané přímé náklady na vzdělávání, které do rozpočtu města plynou ze státního rozpočtu. Dalších 1,5 miliardy tvoří provozní náklady určené pro školy a školská zařízení zřizovaná hlavním městem.

„Oproti loňskému roku jsme navýšili příspěvek na posílení platů zaměstnanců škol zřizovaných hlavním městem o sto milionů korun na celkem 300 milionů korun. I v příštím roce hodláme z rozpočtu hlavního města Prahy navíc přispívat na posílení mzdových prostředků v obecním školství, a to celkem 100 miliony korun, a i nadále budeme přispívat na platy asistentů pedagoga, na což jsme vyčlenili celkem 120 milionů korun,“ dodala Ropková.


Zdroj: www.praha.eu

5 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
10. listopadu 2016 v 6:11  

Dvoutřetinový nárůst? Slušná inspirace pro školskou část státního rozpočtu, myslím. Asi tam nemají školské odbory. :)))

Janek Wagner řekl(a)...
10. listopadu 2016 v 7:00  

Buďme přesní "Pro rok 2017 počítáme s dvoutřetinovým nárůstem prostředků určených na výstavbu základních škol, na rekonstrukce a havarijní opravy školských budov a na celou řadu dalších investičních akcí..." Vzhledem k tomu, že magistrát i většina městských částí desetiletí zcela ignoroval demografickou křivku a máme přeplněné školy, přichází tento nárůst doslova s křížkem po funuse. Jakmile je krize, tak se totiž lépe rozkrádá...

U nás v MŠ v jedné ze spádových škol budeme prvňáčky losovat. Volná kapacita školy je jen 50 % počtu dětí. Dostavba dalšího pavilonu začne až příští rok...

Unknown řekl(a)...
10. listopadu 2016 v 7:20  

Velmi oceňuji nárust peněz na platy zaměstnaců. Je to v případě, kdy je normativ na žáka nejnižší z celé ČR a pro školu o 500 žácích je rozdíl proti například Brnu 700 000 Kč do mínusu tak trochu výsměch. (Je to cca 1000 Kč měsíčně pro každého učitele na osobním, které v Praze dát nelze)
Praha určí nejnižší normativ na žáka v republice, a pak slavnostně zvýší peníze na platy. To první se neví a to druhé se dá dobře prodat médiím.

mirek vaněk řekl(a)...
10. listopadu 2016 v 10:50  

Nárůst peněz pro školy v okolí Prahy proběhl médii před nějakou dobou. Tohle vypadá jako pokračivání. Ale obávám se, že to nebude na platy, ale na výstavbu a navýšení nedostatečných kapacit. Takže to nic nevyřeší.

Unknown řekl(a)...
10. listopadu 2016 v 12:27  

Pane Vaněk, okolí Prahy není Praha, ale Středočeský kraj. Takže zcela odlišné financování. Bohužel...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.