Učitelé reagují na text Magazínu MF DNES „Učitelé, ohrožený druh?“

čtvrtek 20. října 2016 ·

Bezradná učitelka sedí za stolem, rozjívený školák si ji zblízka fotí. Tahle fotografie na titulní straně Magazínu MF DNES ilustrovala téma o školství, učitelích a učitelkách, dětech a rodičích. Článek vyvolal velký ohlas, redakce dostala desítky e-mailů. Přinášíme z nich několik ukázek.

Učitelka s třicetiletou praxí Renata Pospiechová redakci napsala:


To, že si rodiče dovolí přijít jakoukoli formou řekněme orodovat za své dítě a kritizovat či přímo zesměšňovat práci učitelů, svědčí bohužel také o úrovni oněch učitelů. Ať se na mne kolegové nezlobí, ale nedovedu si představit, že by mi rodič laik mluvil do práce. Můj názor by se asi mnoha kolegům nezamlouval, ale to nic nemění na skutečnosti, že autoritu, respekt, a tedy i určité postavení si buduje především sám učitel.

Reakce od čtenáře JK:

Já už delší čas říkám, že nyní chodí do školy děti nevychovaných dětí. Vzdělání se stalo zbožím jako obraz, kalhoty nebo auto, a kdo má peníze, tak má pocit, že ho může mít. Chová se proto k učiteli s arogancí jako k prodavači, který musí vyhovět jeho přání. Budoucnost nevidím dobře, slušnost a úcta na ústupu.

Soňa Teplá napsala:

Vedení školy se neumí svých učitelů zastat, bojí se o svá místa a pozice. Málo mužů ve funkci ředitelů a málo odvahy stát si na svém názoru vrhá na školy špatný stín a dává rodičům moc vydupat si to svoje. Můj dojem z posledních let je, že není třeba, aby žáci uměli, ale je potřeba mít vše zadokumentováno, nejlépe papírově a na počítači a ještě několik svědků k tomu.


Celý text naleznete v dnešním vydání Magazínu MF DNES

4 komentářů:

mirek vaněk řekl(a)...
20. října 2016 v 10:14  

Článek je reakcí na článek publikovaný v příloze MF dnes asi před měsícem. Zde se upoutávka na něj neobjevila.

Q. E. D. řekl(a)...
20. října 2016 v 12:05  

Bohužel, osobně jsem poznal všechny tři zde uvedené názory. Tatínek ředitel firmy mi říkal, jak mám hodnotit jeho synka. Tatínek podnikatel bouchal do stolu, že já jsem tady pro něj a ne on pro nás. A ředitelka se raději tvářila, že neexistuje.

PS: Oba tatínky jsem slušně poslal do háje.

Michal Komárek řekl(a)...
20. října 2016 v 13:03  

mirek vaněk

Je to už podruhé, co Vám na tuto připomínku odpovídám, že upozornění na ten původní článek se tady samozřejmě objevilo. Vkládám ještě proklik do tohoto článku, což jsem měl stejně udělat, takže děkuji za zpětnou vazbu. Hezký den!

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
20. října 2016 v 13:51  

"Ať se na mne kolegové nezlobí, ale nedovedu si představit, že by mi rodič laik mluvil do práce. Můj názor by se asi mnoha kolegům nezamlouval, ale to nic nemění na skutečnosti, že autoritu, respekt, a tedy i určité postavení si buduje především sám učitel. "

Ona je to pravda, ale napůl. Existuje řada faktorů, které pak učitele ovlivní, jako např. ředitel a vystavení dlouhodobému negativnímu působení. On to prostě jeden vydrží a jeden ne. A to, že to někdo nevydrží, bych nepovažoval za selhání učitele, ale logický vývoj, ke kterému ve vadném a pokřiveném prostředí dojde.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.