Průzkum CVVM: Česká veřejnost hodnotí kvalitu vzdělávání poměrně příznivě

úterý 11. října 2016 ·

Česká veřejnost hodnotí kvalitu vzdělávání na vybraných typech škol poměrně příznivě. S výjimkou středních odborných učilišť vždy více než polovina lidí je přesvědčena o (spíše nebo velmi) dobré kvalitě výuky na všech typech škol, přičemž kladné hodnocení převažuje nad záporným ve všech případech včetně již zmiňovaných středních odborných učilišť. Zajímavý je i podíl dotázaných, kteří se k jednotlivým typům škol stavěli kriticky. Asi pětina (21 %) za špatnou považuje úroveň vzdělávání na základních školách. Ukazuje to aktuální průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění.


Nejlépe je vnímáno vzdělávání na gymnáziích a základních školách, u nichž podíl kladných odpovědí dosahuje shodně více než dvou třetin (69 %), přičemž v případě gymnázií se objevuje vyšší podíl varianty odpovědi „velmi dobrá“.

Dvě třetiny respondentů příznivě hodnotí i úroveň vzdělávání na vysokých školách (65 %). Kritičtější jsou občané k vyšším a středním odborným školám. Výuku na vyšších odborných školách hodnotilo kladně 59 % respondentů, výuku na středních odborných školách s maturitou to bylo 57 % respondentů a necelá polovina dotázaných (46 %) považuje za dobrou úroveň vzdělávání na středních odborných učilištích.

Zajímavý je i podíl dotázaných, kteří se k jednotlivým typům škol stavěli kriticky. Nejméně kritičtí byli dotázaní k úrovni vzdělávání na gymnáziích a vysokých školách – shodně 12 % ji označilo za „spíše“ či „velmi špatnou.“ Asi pětina (21 %) za špatnou považuje úroveň vzdělávání na základních školách a čtvrtina (26 %) negativně hodnotí úroveň středních odborných škol s maturitou. Nejkritičtější byli dotázaní k úrovni vzdělávání na středních odborných učilištích, kterou nepříznivě hodnotí třetina občanů (38 %)


Podrobnosti naleznete zde

2 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
11. října 2016 v 14:30  

Takže nejhorší je úroveň vzdělávání na SOU? To by mne vážně zajímalo, čím to tak asi může být.

Jiri Janecek řekl(a)...
11. října 2016 v 14:55  

Prohlédnul jsem si obrázky a trochu text v odkazované práci...

Celkem mne zarazila věta hned na první straně:
"Jednotlivé typy škol si po řadu let udržují danou úroveň kvality výuky, meziročně kolísají v řádu několika procent. Výrazný propad zaznamenalo v posledním roce pouze hodnocení středních odborných učilišť a středních odborných škol s maturitou. "

Kde kdo proboha hodnotí kvalitu výuky na různých typech škol? Pokud to dobře chápu, pak zjišťovali vnímání kvality škol občany...
Proč jsou vnímána (S)OU negativně? Protože model výuky na nich je systémově špatný? Nebo proto, že je na nich výrazný podíl nemotivovaných žáků a praktikovaná výuka se celkem liší od ideálního modelu?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.