Otevřené kurzy MOOC pomohou studentům zjistit, co je zajímá a v čem jsou dobří

čtvrtek 13. října 2016 ·

První české univerzity či jejich učitelé nabízejí otevřené on-line kurzy. Každý, kdo má přístup k internetu, si například může vybrat mezi kurzem investiční a finanční gramotnosti, kurzem internetové bezpečnosti nebo kurzem vyhledávání a posuzování informací na internetu. V tiskové zprávě na to upozorňuje Aliance pro otevřené vzdělávání.


Tamara Kováčová (eduin.cz)
MOOC je anglická zkrátka pro Massive Open On-line Course a jejich popularita roste již přes deset let. Např. dvěma profesorům ze Stanfordu se na podzim 2011 podařilo zapojit do online kurzu umělé inteligence přes 160 tisíc účastníků. Stejně tak se postupně rozšiřuje i nabídka MOOC mezi českými univerzitami.

Plzeňská univerzita např. nabízí kurz Komunikace s lidmi v souladu s fungováním mozku, v rámci kterého účastníci zlepší svoje sebeovládání a budou moci dosáhnout většího porozumění s ostatními. Brněnská Mendelova univerzita nabízí kurz Finanční a investiční gramotnost, Společenskou odpovědnost a etiku v podnikání, či pražská VŠE SharePoint v Office 365. Kabinet informačních studií a knihovnictví z Masarykovy univerzity zase učí Kurz práce s informacemi, kde se účastníci naučí vyhledávat data a dále s nimi pracovat.

Vedle vysokých škol nabízejí on-line kurzy zdarma i firmy. Například Google nabízí lekce k podpoře podnikání Digitální garáž, či Personální institut kurz Peníze pro rodiče: právní rádce pro těhotné a matky.

Rozcestníkem pro další on-line kurzy v češtině i dalších jazycích jsou například Seduo.cz, MimoŠkolu.cz nebo Coursera.org. Na tomto portálu nabízí on-line kurzy zdarma prestižní americké univerzity. Kurzy jsou obvykle zakončeny certifikátem, nicméně není nutné (a běžné) jej získat.

“MOOC kurzy jsou užitečné tím, že studenti a absolventi během nich mohou zjistit, zda je téma nebo obor skutečně zajímá,” vysvětluje koordinátorka projektu Otevřené vzdělávání Tamara Kováčová z EDUin. A dodává, že nabízené kurzy jsou často zaměřené na dovednosti pro nově vznikající nebo rychle se proměňující profese, proto je možné si jimi doplnit kvalifikaci nebo nastartovat kariérní změnu.

4 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
13. října 2016 v 14:58  

Existují i uzavřené MOOC kurzy?
A jak se vlastně řekne "Otevřený kurz MOOC" anglicky? Open Masive Open Online Course Course?

Nowak řekl(a)...
13. října 2016 v 21:32  

Kritika EDUinu je už trochu okoukaná, ale co nám zpráva řekla?
Zkusil jsem podle ní hledat české MOOC kurzy: seduo.cz nabízí 41 videokurzů, z toho 21 zdarma (jako MOOC myslím počítáme jen ty zdarma), MimoSkolu.cz uvádí odkazy na zdroje MOOC kurzů - z českých na seduo.cz. Kurz o komunikaci je ze Západočeské univ. vPlzni, kde prý mají kurzů víc - stránky Celoživotního vzdělávání czv.zcu.cz ale nereagují.
"... pomohou studentům"- studenti jsou spíš naVŠ ati už si vybrali, takže lépe mladým? Ale MOOC kurzy jsou snad i pro nestudenty, dospělé a taky třeba pro učitele. VŠ by na učitele v tomto směru měly myslet.
Neměla by autorka téma probrat trochu hlouběji? Třeba by nám pak i něco řekla,

Unknown řekl(a)...
13. října 2016 v 22:08  

"Komunikace s lidmi v souladu s fungováním mozku" ? Jak jinak by lidé mohli komunikovat?

Nicka Pytlik řekl(a)...
13. října 2016 v 22:28  

MOOC kurzy jsou užitečné tím, že studenti a absolventi během nich mohou zjistit, zda je téma nebo obor skutečně zajímá

Restaurace jsou užitečné tím, že hosté mohou během stolování zjistit, zda jim jídlo skutečně chutná.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.