Některé VŠ vyvěsí vlajku Tibetu jako reakci na prohlášení o Číně

středa 19. října 2016 ·

Některé vysoké školy dnes pět minut před polednem vyvěsí tibetskou vlajku. Na svém facebookovém profilu o tom informoval rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek. Je to reakce na úterní prohlášení ústavních činitelů o oficiální politice vůči Číně vydaném po setkání některých politiků s dalajlamou, řekla ČTK mluvčí univerzity Tereza Fojtová. Rektor MU Bek toto gesto navrhl, z řady vysokých škol už přišly pozitivní reakce.


S tibetským duchovním vůdcem dalajlamou se v úterý mimo jiné sešel ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Prezident Miloš Zeman, předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) a předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) v reakci na schůzky politiků s dalajlamou večer vydali prohlášení, že by považovali za nešťastné, aby byla setkání politiků kýmkoliv vnímána jako výraz změny oficiální politiky vzhledem k Číně. Vztahy Česka a Číny jsou podle nich velmi přínosné a je v zájmu země je nadále intenzivně rozvíjet.

Jejich oficiální vyjádření přimělo rektora Beka vyzvat vysoké školy k vyvěšení tibetské vlajky. "Před tím to plánované nebylo," řekla Fojtová. Pozitivní reakce s příslibem, že se k akci připojí, už přišly mimo jiné z Univerzity Karlovy, Vysoké školy chemicko-technologické nebo Jihočeské univerzity. Výčet zapojených vysokých škol ale zdaleka nemusí být konečný. "Bylo to narychlo, takže některé se to třeba nestihnou dozvědět. Jiné se zase třeba připojí, ale nestihnou nám to dát vědět," doplnila mluvčí.


Celý text naleznete zde

5 komentářů:

Jiri Janecek řekl(a)...
19. října 2016 v 19:44  

Přijde mi, že pan Bek by rád po skončení taky rozšířil řady těch brněnských tragédů v nejvyšších patrech.
----
Kontrolní otázka na procvičení kritického myšlení, ať už se tím myslí cokoli - kdyby člen vlády navštívil dejme tomu ve francouzském vězení Šakala, nebo Assange na ambasádě, Snowdena v Moskvě nebo Bradleyho Manninga, nechal se s nimi vyfotit či vypustil pár pochvalných slov na jejich adresu, nebylo by dobré, aby to kdyžtak předseda vlády nějak zkusil žehlit u francouzské vlády, švédského krále nebo 2x v USA?
Vyvěšovali by pak naše VŠ nějaké maoistické či pirátské vlajky?

Unknown řekl(a)...
19. října 2016 v 22:50  

Zajímavé je, že se tato věc v USA, VB,... nějak moc neřeší. Ekonomika nadevše. Zřejmě asi začíná předvolební klání pro podzim 2017. Sice rok dopředu, ale úderně.

Simona CARCY řekl(a)...
20. října 2016 v 9:18  

Pan rektor to vzal tak nějak oklikou. On neřeší to, co primárně většinové české společnosti vadí - totiž kandovaná servilita vedoucích představitelů naší země, která má z demokracie už jen to demo. Používat dalajlámu a humbuk kolem jako výraz vzdoru proti podlézání velké zemi na východě - to je zbytečná oklika. Přímější je pojmenovat skutečné viníky. S trochou nadsázky jde o čtyři kolaboranty, kteří se plazí před cizí mocí a doufají, že nás mohou přinutit "... jít s proudem, na lusknutí prstů se začít hned smát, mít svůj chodník slávy a před sebou davy a přes zkroucená záda být součástí stáda..." (cit. z textu písně T. Kluse Cesta).

Tajný Učitel řekl(a)...
20. října 2016 v 21:24  

Odpudivá podlézavost prvních Čechů...

Unknown řekl(a)...
20. října 2016 v 23:56  

"Odpudivá podlézavost prvních Čechů.." - Ten praotec Čech to tedy hrubě nezvládl!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.