Jitka Neradová: Český učitel schůzující, dozorující. Je nejvyšší čas upozornit na jídelní dozory jako na týrání menšiny

pátek 7. října 2016 ·

„Nejsem určitě sama, koho dlouhé a mnohdy zbytečné schůzování nenaplňuje žádným blahem. Jistě, pokud jde o pedagogické záležitosti, nemám námitek. Pokud se však - a to je mnohem častější model - řeší hlouposti, jsem poměrně zásadně proti. Takové každotýdenní páteční porady, na nichž se mlátí prázdná sláma a které se často protáhnou do večerních hodin, už dohnaly nejednoho pedagoga ke změně pracoviště, či dokonce oboru...,“, píše učitelka a spisovatelka Jitka Neradová v aktuálním vydání časopisu Rodina a škola.

Neradová pokračuje:

Jitka Neradová (archiv autorky)
Na některých školách dělají v obavách před květnatou diskusí provozní porady raději od sedmi hodin ráno, neboť nejpozději ve tři čtvrtě na osm musí být plamenné projevy utnuty, aby se stihla výuka.

Zvláštní kapitolu představují dozory ve školní jídelně, protože to je místo, které by jakákoliv hygiena mohla z fleku zavřít. Nikoliv kvůli jídlu či špíně, ale kvůli tomu, že hladina hluku zde hluboce překračuje jakoukoliv snesitelnou a povolenou hranici.

Takový řev ve školní jídelně může i jinak celkem vlídný dozor přivést do určité fáze nepříčetnosti. Hledá cesty, jak se dozoru vyhnout, a během jeho nepřítomnosti pak obědvající student uklouzne na slupce od banánu, zasáhne ho letící flák masa či se docela obyčejně začne dusit tím „hnusným“ jídlem - a malér je na světě. Řekla bych, že je nejvyšší čas na školní dozory nějakým viditelným způsobem upozornit, připomenout je jako týrání menšiny či je prostě nějakým sofistikovaným způsobem smést z povrchu zemského.


Celý text naleznete v aktuálním vydání časopisu Rodina a škola

4 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
7. října 2016 v 12:01  

S hlukem ve školní jídelně naprostý souhlas, kdo nezažil, nepochopí.

Q. E. D. řekl(a)...
7. října 2016 v 12:45  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Unknown řekl(a)...
7. října 2016 v 13:23  

V tom rámusu musí být a jíst i ty děti. Některým to jistě vadí. Co s tím?

Vít Tomis řekl(a)...
7. října 2016 v 18:09  

U nás je zpravidla největší hluk od učitelských stolů...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.