Deník.cz: Inkluze hromadný odliv ze speciálních škol nevyvolala

pondělí 10. října 2016 ·

„Máme 250 žáků, a jen jediné dítě využilo možnosti přejít na běžnou základní školu, kterou má blíž k domovu. Za dva týdny ale bylo zpět. Rodiče uznali, že budou raději dojíždět, než aby jejich dítě školu nezvládalo," cituje Deník.cz ředitelku karvinské školy pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami Marii Filipcovou.

A podobně to podle Deníku.cz vypadá i v ostatních speciálních školách v regionu - z orlovské i havířovské nepřestoupil v rámci inkluze nikdo.

„Jedna maminka přechod na běžnou základní školu zvažovala, nakonec se tak ale nerozhodla. Kvůli inkluzi nám zatím žádné děti neubyly, naopak jich máme opět o něco více než loni. Po tom, co absolvovaly speciální vyšetření, k nám přešly z běžných škol," říká Vojtěch Kolařík, ředitel havířovské základní a střední školy pro děti se speciálními vzdělávacími potřebami.

Ředitelé škol ani další odborníci podle Deníku.cz nad inkluzí pořád příliš nejásají. „Hrozba masivního přechodu, které jsme se před prázdninami obávali, se zatím opravdu nenaplnila. Do budoucna se ale obáváme zejména nárůstu byrokracie," říká ředitel ZŠ Majakovského Roman Hamrus. Podle odborníků i ředitelů škol se důsledky inkluze naplno projeví až během příštích dvou let, uzavírá reportáž Deníku.cz.


Celý text naleznete zde

8 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
10. října 2016 v 8:15  

Zaplaťpánbůh, že rodiče v Moravskoslezském kraji mají trochu zdravého rozumu, což se ale podle zpráv, které byly publikovány, nedá říci o rodičích v Praze a okolí.

Zase bych na druhou stranu, být praktickými školami (ne speciálními, jak je uvedeno v titulku), neříkala hop, dokud bych nepřeskočila. Ono sice nedošlo k "odlivu", ale mám obavy, že v příštích letech bude blokován "příliv."

Tomáš Barták řekl(a)...
10. října 2016 v 9:43  

Jsem přesvědčen o tom, že příliv do praktických škol (nebo do škol zřízených podle paragrafu ...) by zajistily základní školy, kdyby byli férově a pečlivě vyšetřeni žáci běžných ZŠ. Mnozí žáci ve školách trpí a tolik očekávaný úspěch nemohou zažít. Zvláště na 2. stupni.

Unknown řekl(a)...
10. října 2016 v 9:50  

Základní školy praktické v současné době už vyučují podle stejného vzdělávacího programu jako běžné základní školy, protože Příloha, podle které vyučovaly dosud byla zrušena. Jsou to stále ještě základní školy praktické?

Jana Karvaiová řekl(a)...
10. října 2016 v 10:38  

dddDojde k vyhladovění bývalých praktických škol.Náznaky již jsou.

Unknown řekl(a)...
10. října 2016 v 14:32  

Neúspěch prvotního útoku na dřívější školy praktické je pro aktivisty naprosto neuvěřitelný. Oni se však nevzdají a najdou si cesty k "začlenění" těch zbylých asi 10 000 dětí z těchto dnes již ZŠ. To tzv. "vyhladovění" přijde. O tom není pochyb. Dělají pro to všechno možné. Jako příklad stačí Tajný.Učitel a pan šéfredaktor. Nutno přiznat, že svou "práci" dělají docela kvalitně. Rozvracet umí dokonale.

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
10. října 2016 v 15:15  

Zato vyvolala odliv (nebo alespoń snahu) žáků z běžných základech na víceletá gymnázia.

Unknown řekl(a)...
10. října 2016 v 18:48  

0. října 2016 15:15

A na soukromé školy všeho možného druhu a zaměření. Dále na vesnické školy blízko měst.
Je to docela přirozený proces. V USA jsou právě ve středu měst školy s nejhorší pověstí. Ty na okrajích měst, v lepších čtvrtích, jsou školy s mnohem lepší pověstí, kvalitnějším učitelským sborem. Proč asi?

vstek řekl(a)...
14. října 2016 v 9:57  

Než přesvědčit rodiče, aby vzali své dítě ze Speciální ZŠ do běžné ZŠ je jednodušší zabránit novým dětem v příchodu do SpZŠ. Za pár let SpZŠ vyhynou samy. Ministerstvo bude mít čisté ruce.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.