Časopis Strategie: Mediální výchova je pro učitele strašák. Ministerstvo jim příliš nepomáhá

pátek 21. října 2016 ·

Přestože mediální výchova probíhá v českých školách již přibližně deset let, učitelé mnohdy nevědí, jak by měla vypadat. Řada škol při výuce mediální výchovy tak trochu tápe. S přechodem od osnov k rámcovým vzdělávacím programům se ji podařilo prosadit v podobě takzvaného průřezového tématu. Neexistují nicméně jasně daná pravidla, co a jak vyučovat. Reportáž přináší aktuální vydání časopisu Strategie.


Jarmila Balážová (youtube.com)
MŠMT ani nenabízí kurzy, které by učitelům pomohly. „Pro pedagogy samostatné studium mediální výchovy vyčleněno není. V rámci dalšího vzdělávání existují různé kurzy, ale ty nejsou prvoplánově určeny pro pedagogy. Pokud se chce pedagog v této problematice vzdělávat, musí si nějaký kurz najít sám. Čerpat lze i z literatury. Národní institut dalšího vzdělávání samostatné kurzy zaměřené přímo na mediální výchovu nenabízí,“ uvedla pro Strategii mluvčí MŠMT Jarmila Balážová s tím, že pro učitele je k dispozici jako součást rámcových vzdělávacích programů metodický portál na internetu a dostupná je i metodická příručka.

Děti by měly pochopit, že ne všechno, co se objeví v médiích, musí odpovídat realitě. Měly by se naučit rozlišovat skutečnost od jejího mediálního obrazu. Díky mediální výchově by měly rovněž umět rozpoznat nebezpečí, na která mohou narazit ve virtuálním prostředí počínaje kyberšikanou na sociálních sítích přes nedbalé zacházení s osobními údaji až po klamavou reklamu.

„Škola musí zařadit mediální výchovu na 1. i 2. stupni, nemusí však být zařazena v každém ročníku,“ doplnila Balážová. S mediální výchovou je podle ní vhodné začít klidně již od 1. ročníku, protože rozvíjí jednu z hlavních klíčových kompetencí – komunikativnost.


Celý text naleznete v aktuálním vydání časopisu Strategie

6 komentářů:

Unknown řekl(a)...
21. října 2016 v 10:57  

Mediální výchova by měla být výchovou kritického myšlení: nikomu nevěřte a všechno, co je pro vás důležité, si prověřte. Jenom nevím, jestli je k tomu třeba zavádět samostatný předmět.

Janek Wagner řekl(a)...
21. října 2016 v 11:13  

Pokud učitel tápe, podporu najde třeba na zmíněném Metodickém portálu RVP.cz: http://digifolio.rvp.cz/view/view.php?id=3251. Věta "MŠMT ani nenabízí kurzy, které by učitelům pomohly." svědčí jen o neznalosti autora. Od nabízení kurzů tu skutečně MŠMT není.

Na kurzu Mediální výchovy pro pedagogy jsem byl už před cca 10 lety, byl zadara za peníze z ESF. Dostal jsem i kvalitní pracovní listy a CD se všemi zdroji.

Na základě zkušeností odhaduji, že článek bude jen PR akcí některého poskytovatele kurzů...

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
21. října 2016 v 11:48  

Samostatný předmět je zbytečný.

Janek Wagner řekl(a)...
21. října 2016 v 11:54  

A pět let tu je i metodická příručka http://digifolio.rvp.cz/artefact/file/download.php?file=29303&view=3251. Čili strašák v titulku je jen klasický argumentační klam...

Unknown řekl(a)...
21. října 2016 v 12:04  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Zdeněk Sotolář řekl(a)...
21. října 2016 v 12:15  

A je tu učebnice s metodikou a cvičebnicí (ComputerMedia). Titulek je klasický bulvár. Blamážová.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.