Asociace lesních mateřských škol považuje návrh hygienických norem za splnitelný

sobota 15. října 2016 ·

Návrh hygienických předpisů pro lesní mateřské školy je hotový. Ministerstvo zdravotnictví ho předložilo k připomínkám. Asociace lesních mateřských škol ho považuje za splnitelný, řekla včera její předsedkyně Tereza Valkounová. O zprávě ČTK informuje server ekolist.cz.


Tereza Valkounová (youtube.com)
Splnění hygienických požadavků je jednou z podmínek pro zapsání lesních školek do školského rejstříku. Pak by mohly podobně jako jiné registrované MŠ čerpat dotace ministerstva školství a zlevnit školné.

Při požadavcích na lesní mateřské školy muselo být zohledněno, že děti drtivou část dne tráví venku a že tato zařízení nemívají jako zázemí zděnou budovu. Pitná voda pro provoz nemusí být tekoucí, ale může být přivezena v nádobách určených pro styk s potravinami, tedy například v barelech. Zázemí lesní MŠ musí umožňovat uložení osobních věcí dětí a zahřátí, odpočinek a pobyt dětí při nepříznivém počasí.


Obsáhlou citaci z navrhované vyhlášky přináší server zdravotnický deník:

„Vzhledem k alternativnímu charakteru lesních mateřských škol ke klasickým výchovným a vzdělávacím zařízením a různým možnostem realizace provozu lesních mateřských škol je možné stanovit hygienické požadavky pouze v obecné rovině...

Nezbytným hygienickým požadavkem je zajištění dostatečného množství pitné vody pro provoz lesní mateřské školy, přičemž je nutné zohlednit skutečnost, že lesní mateřská škola nemusí být připojena k vodovodnímu řadu. Lesní mateřská škola musí být vybavena vhodným hygienickým zařízením, tedy záchodem, kdy není podmínkou záchod splachovací, a dále vybavením pro mytí rukou s tekoucí pitnou vodou se základními hygienickými potřebami (toaletní papír, mýdlo a prostředky na hygienické osušení rukou). Obecným požadavkem je, aby zázemí bylo udržováno v čistotě a ve stavu, který nebude ohrožovat zdraví dětí, a musí být k dispozici prostředky pro poskytnutí první pomoci.“


Zprávu ekolistu naleznete zde

Celý text zdravotnického deníku zde

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.